Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cena za teplo v Česku každoročně stoupá. Majitelé domů proto stále častěji volí tepelná čerpadla

PR článek

Trápí vás vysoké účty za energie? Nejste v tom sami. Města se sice snaží držet ceny ceny za teplo co nejnižší, každoročnímu zdražování přesto zabránit nedokážou. Majitelé rodinných domů i sdružení vlastníků tak stále častěji hledají efektivnější řešení. A nachází je v tepelných čerpadlech.

Teplo jako nedostupný luxus

Pohodlně si doma při nízkých venkovních teplotách zatopit se stává nedostupným luxusem pro stále více obyvatel naší země. Tzv. energetickou chudobou trpí v České republice podle údajů evropského statististického úřadu Eurostat téměř 300 tisíc lidí. Přepočteno na jižní Čechy, letošní nezvykle tuhou zimu by musela téměř bez topení protrpět necelá polovina kraje.

Náklady na vytápění a ohřev vody se podle každoročního šetření Českého statistického úřadu podílí na celkových nákladech domácností přibližně šesti procenty. V případě budov s vysokou energetickou náročností však tento podíl výrazně stoupá a účty za teplo se mohou ročně vyšplhat až na desítky tisíc korun.

Stále dražší obecní teplo

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících náklady na vytápění je kromě zateplení a celkové energetické náročnosti budov také volba tepelného řešení. V Českých Budějovicích například využívá služeb městských tepláren na 29 tisíc domácností a ačkoliv se město snaží držet cenu za teplo na úkor stoupajících nákladů, cena za teplo každoročně stoupá.

Budějcké domácnosti v letošním roce za teplo odebírané od městské teplárny zaplatí o 2 procenta více než v minulém roce. Jeden gigajoule vyjde v krajském městě na 641 korun, tedy o dvanáct korun více než loni. Jak však upozorňuje Michal Fiala, jednatel společnosti KUFI INT, dobrá návratnost u investic do efektivních tepelných řešení začíná už u 620 korun za GJ.

Lidé velmi často  neví, že mají možnost jednou provždy vyřešit problémy se zvyšováním cen tím, že si pořídí vlastní topení – nezávislé a levnější. Stále oblíbenějším řešením se tak v posledních letech stávají tepelná čerpadla.

Řešení na míru

Každá budova je svým způsobem unikát. A proto vyžaduje unikátní tepelné řešení. Největší přednost tepelných čerpadel tkví v jejich univerzálnosti - podle dispozic a vlastnosti budov lze vytvořit takový systém tepelných čerpadel a případných záložních zdrojů, který sníží energetickou náročnost a přitom zajistí maximální účinek. 

„Obrovskou výhodou tepelných čerpadel je životnost v řádech desítek let v kombinaci s návratností investice v jednotkách roků,” vysvětluje Michal Fiala, jednatel společnosti KUFI INT, která je výrobcem a dodavatelem tepelných čerpadel AC Heating.

Případová studie Děčín

Názornou ukázku chytrého tepelného řešení najdeme v Děčíně. Vlastníci zatepleného domu se sedmi patry a dvaatřiceti byty se rozhodli investovat do systému tepelných čerpadel.

„Na základě údajů o parametrech domu a jeho spotřebě jsme navrhli kaskádu 3 tepelných čerpadel, které jako bivalentní zdroj doplňuje jeden elektrokotel. Dostatečné množství teplé vody pak zajišťují tři zásobníky, každý o objemu 750 litrů,” popisuje odborník na tepelná čerpadla Jiří Polívka.

Výsledek? Úspora oproti původním nákladům na topení a ohřev vody se vyšplhá na 51% a návratnost dvou milionové investice se díky tomu pohybuje v rozmezí osmi až devíti let. „Pokud si vlastníci bytů vezmou na investici úvěr, přeplatky z úspor jim slouží k úhradě splátek,” vysvětluje Polívka. „Pokud však vstupní investici pokryjí vlastními zdroji, nový systém vytápění se jim začne vracet od prvního dne,” dodává.

Instalací to nekončí

Další výhodou tepelných čerpadel je účinný monitoring a diagnostika tepelného obvodu. „Spolu s instalací tepelného systému je u nás standardem zavedení dispečinku a automatické dálkové diagnostiky, kterou jsme vyvinuli speciálně pro instalace na bytových domech,” přibližuje Fiala.

Dispečink umožňuje monitorovat celý topný zdroj i jednotlivé prvky otopné soustavy a předávat data do centrálního serveru. Nepřetržitá analýza dat pak umožňuje kontrolovat bezchybný chod a hlavně zajistit efektivní individuální nastavení otopného systému.

„Vše přitom funguje automaticky a bezobslužně. Svůj domov tak mohou lidé s klidem svěřit do našich rukou a pak už si jen užívat teplo bez dalších starostí,” uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplo, tepelná čerpadla, ac heating, kufi int, tepelné čerpadlo, dům, Česko, Eurostat, Jiří Polívka, Český statistický úřad, Jihočeský kraj, Děčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena za teplo v Česku každoročně stoupá. Majitelé domů proto stále častěji volí tepelná čerpadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.