Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tradiční majálesové Krvebraní prošlo obměnou, darovat se bude hlavně plazma

I přes nepříznivou situaci se uskuteční již tradiční kampaň na darování krve, která je organizovaná Budějovickým Majálesem ve spolupráci s Českým Červeným křížem. Tentokrát nepůjde pouze o krev samotnou, ale hlavně o darování anti-covidové rekonvalescenční plazmy, díky které lze nakažené koronavirem léčit. Studenti tak apelují na všechny, kteří tuto nemoc prodělali, aby šli darovat plazmu a pomohli tak lidem v nouzi.

Už dnes, 29. března, startuje již devátý ročník tradiční akce Krvebraní. Budějovický Majáles s Českým Červeným křížem se v ní snaží oslovit všechny zdravé studenty i dospěláky, kteří se nebojí jehel a dobrých skutků. Hlavní myšlenkou akce vždy bylo rozšíření povědomí o darování krve mezi mladou generaci.

Letošní ročník si ovšem vysloužil speciální název Krvebraní&Plazmobraní. Tentokrát totiž výzva cílí především na lidi, kteří již prodělali nemoc covid-19 a mohou tak dalším pacientům výrazně pomoci v jejich souboji s virem. „Po prodělání covidu-19 se v těle vytvoří protilátky, které mohou velmi pomoct s léčením pacientů se stejnou nemocí. Chceme oslovit tedy co nejvíce lidí, aby šli plazmu s protilátkami darovat. Uvědomujeme si naléhavost situace a chceme jako tým Budějovického Majálesu pomoci,” komentuje jedna z organizátorek Lucie Kohoutová.

Jaké jsou podmínky darování a další podrobnosti se můžete dočíst na webu Nemocnice České Budějovice.

Plazmu či krev mohou lidé poměrně rychle a bezbolestně darovat na Transfuzním oddělení Nemocnice České Budějovice (pozor, více jak rok je přesunuté do pavilonu T v ulici Preslova). Objednání předem není potřeba, stačí přijít kdykoliv od 6:30 do 11:00. Na místě se jen provede rychlý test, jestli má dobrovolník dostatek protilátek. Pokud by je náhodou neměl, pořád může darovat krev jako obvykle. Na konci pak čeká skvělý pocit, a také malá svačina pro doplnění sil.

Udělat dobrý skutek lze v rámci Krvebraní&Plazmobraní až do začátku festivalu Budějovický Majáles, tedy do 24. května.

„A jestli jsi dočetl až sem a drží tě zpátky snad jenom pochyby či nejistota, můžeš dorazit na hromadné darování krve, které se uskuteční v druhé polovině dubna a kde se všichni navzájem podpoříme. Těšíme se na tebe," vzkazují organizátoři festivalu.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Majáles, České Budějovice, Krvebraní, plazma, COVID-19, nemoc, Český červený kříž, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční majálesové Krvebraní prošlo obměnou, darovat se bude hlavně plazma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.