Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Až pět hlodavců na jednoho obyvatele. Pravidelná deratizace začíná

Dnešním dnem začíná pravidelná deratizace kanalizačních sítí na jihu Čech. Jen v Českých Budějovicích se položí přes tři sta pastiček. Díky pravidelnému hubení škůdců se ve městech daří bránit jejich přemnožení. Přínosné je to zvlášť u potkanů, kteří dokážou přežít v jakýchkoliv podmínkách, a mohou přenášet mnoho závažných onemocnění.

Od konce března do poloviny května se v mnoha jihočeských městech budou hubit potkani a další škůdci. Dnešním dnem společnost ČEVAK ve spolupráci s odbornou firmou zahájila komplexní deratizaci kanalizací v Českých Budějovicích. ČEVAK provozuje vodohospodářský majetek i na Písecku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku, kde se deratizace kanalizační sítě také plánuje.

Pravidelná deratizace začne nejprve koncem března na Pražském předměstí, Čtyřech Dvorech a ve středu města. Jen na těchto místech se spotřebuje okolo 65 kilogramů nástrah,“ uvedl vedoucí provozního střediska v Českých Budějovicích Ondřej Koupal.

Kanalizační sítě na jihu Čech sahají až do délky sto padesáti kilometrů. Například na Českokrumlovsku se položí přes čtyři sta nástrah, na Písecku to bude necelých tři sta pastiček. „V Českých Budějovicích bude položeno celkově přes tři sta kilogramů nástrah,“ řekl Ondřej Koupal. Proto bude deratizace v krajském městě trvat až do poloviny května a následně bude zkontrolována odbornou firmou, která případně nástrahy doplní.

Hubení hlodavců se v uvedených lokalitách provádí dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Pomáhá se tím zabránit v přemnožení těchto škůdců. Na území velkých měst se odhaduje výskyt čtyř až pěti potkanů na jednoho obyvatele. Lidé však často množení napomáhají, protože splachují odpad, který do kanalizace nepatří. Potkani tak dokážou, díky své velké přizpůsobivosti, přežít v nejrůznějších podmínkách, a mohou také přenášet mnoho vážných onemocnění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky deratizace, jižní čechy, hlodavci, České Budějovice, škůdce, Česko, ČEVAK, okres Písek, okres Český Krumlov, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až pět hlodavců na jednoho obyvatele. Pravidelná deratizace začíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.