Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nákup alkoholu a tabáku není podle ČOI pro mladistvé problém. U 3 ze 4 kontrol zjistila pochybení

Podle České obchodní inspekce není pro osoby mladší 18 let problém koupit si v obchodech nebo restauracích alkoholické nápoje. Zjistila to z výsledku kontrol, které provedla v loňském roce. V nich se ukázalo, že alkohol mladistvým prodají ve 3 ze 4 případů.

Česká obchodní inspekce provedla v loňském roce přes pět tisíc kontrol zaměřených na nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Porušení zákonů zjistila v téměř 44 procentech.

Více jak dvě stě kontrol bylo zaměřených na prodej alkoholu mladistvým. Ve třech případech ze čtyř byl figurantům alkohol prodán. „Toto porušování zákazu bylo zjištěno ve 171 případech při 237 kontrolách s figuranty. Je tedy zřejmé, že pro osoby mladší 18 let není problém alkoholické nápoje v tržní síti zakoupit,“ uvedl k závěrům kontrol ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Podobná situace byla zjištěna i u prodeje tabákových výrobků, kde inspekce zjistila 33 případů porušení zákona.  „V 9 případech bylo zjištěno, že obchodníci porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety a porušili zákaz prodávat nebo podávat kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let,“ dodal tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

V 84 případech nebyl podle inspektorů v místě prodeje viditelně umístěn text, který by na zákaz prodeje alkohol upozorňoval nebo nebyl dostatečně ošetřen zákaz prodeje tabákových výrobků či elektronických cigaret mladistvým přes internet.  Ve 22 případech bylo zjištěno jiné porušení zákona.

Česká obchodní inspekce bude podle ředitele v podobných kontrolách pokračovat i v tomto roce.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Česká obchodní inspekce, ČOI, alkohol, tabák, prodej, kontrola, alkoholický nápoj, Jiří Fröhlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákup alkoholu a tabáku není podle ČOI pro mladistvé problém. U 3 ze 4 kontrol zjistila pochybení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.