Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ŘSD bude zřejmě dál stavět obchvat Chýnova na Táborsku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude zřejmě pokračovat v obchvatu Chýnova na Táborsku. Městys Chýnov podepsal minulý týden smlouvu o koupi domu s Hanou Královou, která stavbu obchvatu blokovala, patřily jí pozemky poblíž trasy obchvatu. ŘSD čeká na nové stavební povolení, variantou je i to, že krajský úřad znovu obnoví původní stavební povolení.

Obchvat dlouhý 3,6 kilometru za 262 milionů Kč bez DPH začal stát stavět loni na podzim. Stavbu musel v únoru zastavit, protože soud zrušil stavební povolení, čímž vyhověl žalobě Králové. O dohodě městysu s Královou informoval regionální Deník. Podle něj zastupitelé schválili, že za dům Králové zaplatí Chýnov 4,5 milionu korun.

„V této chvíli nelze říkat, kdy se zase rozjedou bagry. Pořád se snažíme obnovit stavební povolení. Děláme si naději, že bychom to společně mohli dokázat tak, aby se časově stavba nezpozdila," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Původní termín, kdy ŘSD chtělo obchvat dokončit, byl červen 2022. Když se povede stavbu obnovit v květnu, zprovozní stát obchvat proti plánu jen o několik týdnů později, jak dodal Rýdl.

Krajský soud v Ostravě zrušil v únoru stavební povolení proto, že ho úřady vydaly na základě územního rozhodnutí, jehož platnost uplynula. ŘSD připravilo kasační stížnost.

ŘSD chtělo začít stavět obchvat už na jaře 2019, námitky do stavebního řízení ale již tehdy podala Hana Králová. Jihočeský krajský úřad pak musel rozhodnout o novém stavebním povolení, protože ministerstvo dopravy zjistilo v předchozím procesu povolování stavby formální chyby.

Zatím jsou hotové zemní a přípravné práce. Obchvat odvede z města velkou část kamionů i osobních aut. Přes Chýnov, který leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projede denně 15 tisíc aut, z toho 2500 nákladních. Novinářům to loni řekli zástupci ŘSD a ministerstva dopravy.

Podle měření z loňského června projelo Chýnovem 14.800 aut, z toho zhruba 2500 kamionů. "Provoz je tady skutečně hrozný, intenzita narůstá a pro bezpečnost občanů Chýnova je obchvat skutečně klíčový," řekl loni starosta Ondřej Jaroš (SNK).

První projekt na obchvat Chýnova je z roku 1940. Zůstal ale jen na papíře. V zimě, kdy je horší sjízdnost, jsou na silnici I/19 často kolony při stoupání z údolí Chýnovského potoka směrem na Pelhřimov.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ŘSD, obchvat, Chýnov, Ředitelství silnic a dálnic, stavební povolení, okres Tábor, Krajský soud v Ostravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD bude zřejmě dál stavět obchvat Chýnova na Táborsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.