Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výrobce dronů Primoco vydá víc akcií. Získané peníze chce investovat do stavby centrály v Písku

Český výrobce dronů Primoco UAV emituje dalších 655 tisíc akcií. O ceně akcií rozhodne představenstvo, pohybovat se bude mezi 260 a 360 korunami za akcii. Úpis začne 1. května a potrvá čtrnáct dnů. Od emise si slibuje získat 100 až 150 milionů korun. Získané peníze chce Primoco investovat mimo jiné do přípravy výstavby centra v Písku.

Podnik si drony sám vyvíjí i vyrábí, k tomu určené nemovitosti ale nemá na jednom místě. Tím má být nově právě písecké letiště, které Primoku patří, píše E15 na webu. "Veškeré činnosti tam zkoncentrujeme, vývoj, výrobu, administrativu i vše ostatní. Není to jen o letadlech, musíme vyrábět náhradní díly zákazníkům, motory či podvozky. Výroba zůstane v Česku. V Asii, na Blízkém východě a v Indii vzniknou výcviková střediska. Ke každému letadlu totiž musíme vyškolit dva piloty. Výcvik a přidružené činnosti tak co nejvíce přiblížíme zákazníkovi,“ uvedl zakladatel a generální ředitel podniku Ladislav Semetkovský periodiku E15.

Současná tržní kapitalizace firmy, s jejímiž akciemi se obchoduje na trhu Start pražské burzy, přesahuje 1,5 miliardy korun. Dosavadní množství akcií Primoka činí 4,34 milionu. Původně podnik plánoval emitovat půl milionu akcií v dubnu, plány ale upravil. „Chceme zaokrouhlit základní kapitál na pět milionů akcií. Emise probíhá již nyní v dubnu, ale nejdříve je přednostní úpis současným akcionářům a posléze ostatním, takže se protáhla do května,“ řekl E15 Semetkovský.

Semetkovský ovládá téměř 62 procent akcií firmy, necelá třetina připadá na spoluzakladatele Gabriela Fülöppa a zbylých šest procent na ostatní investory. Tržby Primoka loni stouply z předloňských 1,5 milionu na 31 milionů korun, firma snížila ztrátu z 24 milionů na 9,4 milionu korun. Letos plánuje Primoco prodat alespoň 18 letadel, celkem jedná o 233 možných objednávkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Primoco

Štítky ČR, letectví, stroje, burzy, Primoco, firmy, akcie, Písek, dron, Primoco UAV, E15, Asie, Česko, Indie, Burza cenných papírů Praha, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce dronů Primoco vydá víc akcií. Získané peníze chce investovat do stavby centrály v Písku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.