Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Některé středočeské obce chtějí vodu z jihu Čech, náklady téměř 900 milionů korun

Některé středočeské obce se chtějí napojit na soustavu, kterou provozuje Jihočeský vodárenský svaz (JVS). Hotová je studie proveditelnosti, náklady vyčíslila na 875 milionů korun bez DPH. Obce usilují o to, aby Středočeský i Jihočeský kraj daly záměr do zásad územního rozvoje. Podle obcí by měl napojení zaplatit stát, budou jednat s ministerstvem zemědělství.

Do projektu se zapojilo 13 obcí, z toho pět z jižních Čech. Zaplatily studii, jež stála zhruba půl milionu. Vyplynulo z ní, kudy by měla vést trasa a kde budou vodojemy. "Vymysleli jsme, jak vodu do regionu dostat. Teď řešíme projektovou dokumentaci, kdo bude investorem a to nejdůležitější, kdo to zaplatí. Pracuje se na tom, dostat projekt do zásad územního rozvoje Jihočeského a Středočeského kraje," řekl starosta Petrovic u Sedlčan Petr Štěpánek (STAN).

Obce se podle studie připojí na vodojem v Hodušíně poblíž Sepekova na Písecku. Odtamtud povede potrubí na Chyšky a dál dvěma směry. Obce mají hydrogeologický průzkum z roku 2018. "Jasně z něj vyplynulo, že nemáme šanci na podzemní vodu. Jen to, co naprší, a k tomu omezená absorpce, protože je tady velmi tvrdé žulové podloží, které není schopné akumulovat vodu," řekl Štěpánek.

Podobně vidí situaci starosta městysu Vysoký Chlumec Jiří Svatek (BEZPP). Míní, že je to jediná možnost, jak dostat vodu do krajiny. "Kdyby se to neuskutečnilo, tak výhledově bychom byli bez vody. Podzemní zdroje tady nejsou, na ty spoléhat nemůžeme, jiný vodní tok v okolí není, jediná šance je to odněkud přivést," řekl Svatek.

Území dotčených středočeských obcí je zalidněné asi 33 obyvateli na kilometr čtvereční, několikanásobně méně než je průměr v ČR. Podle Štěpánka to znamená, že obce mají velká území a velmi malé rozpočty. Starosta míní, že vodovodní řad by měl zaplatit stát, podobně jako investuje do silnic a železnic.

JVS se k projektu staví opatrně, jak řekl jeho ředitel Antonín Princ. "Je třeba stanovit investora, kde budou odběrná místa, to zdaleka není hotové. Je to akce za strašně velikánské peníze, nevím, kde se vezmou. Je možnost je (obce) napojit na vodárenskou soustavu, má dostatek pitné vody, ale musí se uzavřít smlouvy o odběrech. Napojování nových obcí potřebujeme provádět uvážlivě, abychom nepoškodili zájmy stávajících členů a odběratelů," řekl Princ.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400 tisíc Jihočechů, víc než polovina obyvatel kraje. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Svaz zásobuje přes 150 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 266 obcí a měst. V roce 2019 měl svaz výnosy 377 milionů Kč, náklady 378,2 milionu. JVS skončil podle výroční zprávy předloni ve ztrátě 1,1 milionu Kč.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, správa, Jihočeský, Česko, Jihočeský kraj, Ministerstvo zemědělství České republiky, Jihočeský vodárenský svaz, Petr Štěpánek, projekt, Antonín Princ, Starostové a nezávislí, Středočeský kraj, Sedlčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé středočeské obce chtějí vodu z jihu Čech, náklady téměř 900 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.