Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rozhlasoví reportéři musí umět v terénu potlačit vlastní emoce a rychle předat ověřené informace

PR článek

Každá hodina v programu Českého rozhlasu České Budějovice začíná znělkou zpráv. Následující zpravodajská relace je ale jen vyvrcholením procesu práce celého týmu redaktorů, editorů a zprávařů.

Shánění čerstvých informací je úkolem redaktorů zpravodajství. Jedním z nich je Jan Kopřiva, který v Českém rozhlase pracuje už dvacet let. „Jedním ze základních zdrojů informací jsou kontakty, znalost prostředí. Za tu dobu si člověk kontakty vytvoří a řadu tipů na události získávám přímo od lidí, kteří jsou do nich nějak zapojeni,“ vysvětluje.

Důležité je také pravidelný kontakt se záchranáři, hasiči a policií. Dále zpravodajové jako zdroje informací využívají oficiální tiskové zprávy nebo pozvánky na akce.

Jednou z nepředvídatelných událostí, ke které se Jan Kopřiva jako redaktor dostal, byl například tragický výbuch bytového domu v Lenoře. „Podobné události nikdy nejsou jednoduché. Když jsem tam přijel, naskytl se mi obraz totální zkázy. V tu chvíli musím zkusit zapomenout na vlastní emoce a předat posluchačům informaci,“ komentuje. Jan Kopřiva se také věnuje natáčení zvuků jihočeských zvonů, jejichž vyzvánění z kostela jedné jihočeské obce či jednoho jihočeského města se po rozhlasových vlnách nese vždy po dobu jednoho týdne. 

Profesionální reportér se musí umět v terénu rychle zorientovat, zaznamenávat dění, oslovovat lidi, kterých se událost dotýká, ověřovat informace. Prostřednictvím mobilního telefonu a dalších moderních technologií také může aktuální zprávy hned živě předat do vysílání.

V těchto dnech najdete po celém Jihočeském kraji billboardy českobudějovického rozhlasu právě s obrázkem reportéra. Najděte ten ve vašem městě a jeho fotku nebo popis místa pošlete na email soutez@cb.rozhlas.cz. Vyhrajte rozhlasové tričko nebo exkurzi v českobudějovickém rozhlase pro celou rodinu! Losujeme 30. dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Český rozhlas, reportéři, Jan Kopřiva, České Budějovice, emoce, terén, Lenora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhlasoví reportéři musí umět v terénu potlačit vlastní emoce a rychle předat ověřené informace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.