Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úředníci magistrátu už v očkovacím centru nepomáhají. Hejtman Kuba za to zkritizoval vedení radnice

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se na sociálních sítích opřel do vedení města. Podle něho jsou České Budějovice jediné město v kraji, které se po skončení nouzového stavu odmítlo zapojit do pomoci v očkovacích centrech. Na jeho kritiku město reagovalo prohlášením, které v pátek odpoledne rozeslalo do médií.

„Ve všech okresních městech se pracovníci radnic a organizací zřizovaných městy dál podílejí na práci v OČKÁCH. I když už skončil nouzový stav, chtějí nám dál pomáhat s co nejrychlejším očkováním Jihočechů v jejich městech,“ napsal na svůj facebookový profil hejtman Martin Kuba a dodal: „Jediný, kdo odmítl pokračovat, je radnice v Českých Budějovicích. Musím říct, že mě to bohužel už ani nepřekvapuje. Vedení radnice jen potvrzuje, že co se děje venku, navíc dál než dvě ulice od náměstí je prostě nezajímá.“

S jeho vyjádřením nesouhlasí primátor Český Budějovic Jiří Svoboda (za ANO). „Je to standardní manipulativní přístup pana hejtman. Potřebuje se k tomu nějakým způsobem vyjádřit v neprospěch města. Problém spočívá v tom, že skončil nouzový stav. Pokud je nouzový stav, vrchním velitelem magistrátu, úřadu, je primátor města, který je předseda krizového štábu. V té době jsem rozhodl, že tam lidi půjdou. V okamžiku, kdy byl ukončen nouzový stav, nemám jako primátor žádnou kompetenci k zaměstnancům města a nemohu jim nic nařídit. To může jen vrchní zaměstnavatel, kterým je tajemník magistrátu,“ řekl v pátek ráno redakci Drbny.

Ta se proto obrátil na tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka, který vyjádření hejtmana nechtěl telefonicky komentovat a redakci odkázal na prohlášení, které magistrát posléze rozeslal do médií. Podle něho po zrušení nouzového stavu rozhodl tajemník po zvážení žádosti hejtmana Jihočeského kraje zaslané všem obcí s rozšířenou působností v kraji o ukončení poskytování personální pomoci v budějckém očkovacím centru.

„Magistrát se již vrátil do plnohodnotného režimu v rozsahu standardních úředních hodin. I když se dále potýkáme s nemocností, karanténami a OČR zaměstnanců. Navíc si od 16. března sami zajišťujeme personálně jednou týdně testování zaměstnanců. Pro řádné fungování úřadu a zachování standardní úřední doby bylo nutné naše zaměstnance opět navrátit k jejich práci,“ zdůvodnil Řeřábek ve svém písemném vyjádření.

Zatímco v březnu v očkovacím centru vypomáhali zaměstnanci magistrátu, v dubnu to tak již není. V některých organizačních záležitostech město vypomáhá i nadále. Od poloviny ledna hradí náklady spojené se zajištěním likvidace komunálního i infekčního odpadu, zajišťuje a financuje provoz kyvadlové autobusové dopravy v areálu Výstaviště a například městská policie vyčlenila na dohled nad bezpečností v okolí očkovacího centra dva strážníky.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky České Budějovice, Martin Kuba, Jiří Svoboda, Zdeňka Řeřábka, radnice, magistrát, nouzový stav, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úředníci magistrátu už v očkovacím centru nepomáhají. Hejtman Kuba za to zkritizoval vedení radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.