Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strakonice půjčí teplárně deset milionů na nový teplovod

Strakoničtí zastupitelé schválili, že město půjčí bezúročně deset milionů Kč strakonické teplárně. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská a do lokality archeologa Dubského. Radnice tak chce vyřešit spor o teplo, který vede teplárna s firmou Energo, která jí neplatí a neuzavřela s ní smlouvu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval dnes teplárnu a firmu Energo, aby respektovaly předběžné opatření, jež úřad vydal. Podle něj musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. Energo ale neplatí. Teplárna hrozí, že od 22. dubna omezí dodávky Energu, jež zásobuje teplem i sídliště Šumavská. Na ERÚ se podle dokumentu úřadu obrátila i policie. Strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) dnes řekl, že apeluje na teplárnu, aby dodávky neomezila ani nepřerušila.

Město je většinovým akcionářem teplárny. „Kloníme se spíš k variantě topit, ale záleží na teplárně, my jí nemůžeme přímo poroučet. Apelujeme na pana ředitele, aby topil, on nám zatím vychází vstříc a rádi bychom svojí činností napomohli vyřešit spor tak, že teplárna se bude věnovat přímo občanům a nebude tam mít překupníka," řekl Hrdlička.

Teplárna v lednu na několik hodin omezila dodávky firmě Energo. Spor řešil ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), obě společnosti měly do 16. dubna uzavřít novou smlouvu, to se nestalo.

„Občané mají neustále problémy s firmou Energo, která neplatí. Teplárně neustále vzniká hospodářská škoda, čas od času nám to připomene svou snahou topit méně nebo netopit. Abychom se pořád nemlátili ode zdi ke zdi, tak jsme se rozhodli postavit vlastní trubky z teplárny přímo k občanům," řekl starosta.

Peníze teplárna městu vrátí v pěti ročních splátkách po dvou milionech. Poslední musí uhradit do 15. prosince 2026. Pro dnes hlasovalo 15 z 18 přítomných zastupitelů, tři byli proti.

Teplárna už požádala o stavební povolení. Stavět chce na tři etapy; 300 metrů potrubí do lokality Archeologa Dubského, 600 metrů na sídliště Šumavská, kde je přes 250 bytů. „Největší výhoda je, že se zbavíme prostředníka mezi námi a konečným uživatelem. Nikdo není schopen v tomto okamžiku dodávat lidem teplo za ceny, jako dává teplárna," řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Podnik už oslovil několik stavebních firem. Stavba by měla být hotová na podzim.

Podle Havlíčka vychází situace ze sporů, které začaly v roce 2016. Energo uvádí, že teplárna mu dluží 14,5 milionu za nájem distribuční soustavy. Podle vedení teplárny jí Energo nyní dluží kolem 3,5 milionu Kč.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Strakonická teplárna

Štítky Strakonice, teplárna, dluh, teplo, sídliště, Energetický regulační úřad, Karel Havlíček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice půjčí teplárně deset milionů na nový teplovod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.