Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová přístavba knihovny otevřela. Nabízí více jak 100 tisíc knih

Více jak 100 tisíc knih převážně naučné literatury bylo dříve ukryto ve skladu Jihočeské vědecké knihovny. Od dnešního dne si je ale mohou čtenáři prohlédnout a půjčit v nové budově knihovny, která vyrostla na Lidické třídě. Právě dnes, na Světový den knihy, se totiž přístavba knihovny otevřela veřejnosti.

Na ploše zhruba 2000 metrů čtveřečních je k půjčení přes 100 tisíc knih. Většinu z nich tvoří naučná literatura. I přesto, že byla nová přístavba knihovny na Lidické třídě dokončena a zkolaudována na začátku roku, na své čtenáře si musela ještě počkat. 

„Přístavba nového objektu trvala rok a půl a vyžádala si náklady 168 milionů korun. Zhruba 63 milionů hradil Jihočeský kraj a zbytek 105 miliónů pokryla evropská dotace. Skloubit stavbu a provoz knihovny nebylo vždy úplně jednoduché. Po celou dobu stavby jsme se ale snažili, aby stavební omezení pocítili čtenáři, co nejméně," uvedl ředitel knihovny Ivo Kareš.

Novou budovu knihovny ocenil i jihočeský hejtman. „Za mě určitě zaslouží poděkovaní minulé vedení kraje a zaplať pánbůh, že tady takováto stavba vyrostla. Osobně mám totiž pocit, že Českým Budějovicím se moc nedaří stavět nové věci, připravovat nové projekty a trochu tím ztrácí sílu té jihočeské metropole. Byl bych proto velmi rád, aby naše nové vedení kraje tomu výrazně pomáhalo,“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Kde se kniha nachází? Poradí on-line katalog

Naučná literatura má na rozdíl od beletrie jiná pravidla pro řazení a vyhledávání. Čtenáři si proto budou muset zvyknout na odlišný způsob vyhledávání knih. „Velkým pomocníkem jim v tom bude on-line knihovní katalog, který čtenáře navede na přesné místo v knihovně na konkrétní regál a polici, kde se hledaná kniha nachází. Pro hledání mezi sto tisíci knihami je to velká pomoc," vysvětluje Zuzana Hájková, náměstkyně ředitele JVK.

Od pondělí bude knihovna na Lidické i Na Sadech otevřeno od pondělí do pátku od 9 do 13 hodin a od 14 do 18 hodin. Pobočky budou otevřeny úterý, středa, pátek od 11:00 do 17:00 hodin. Tato mimořádná otevírací doba bude platit po dobu epidemických opatření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky knihovna, otevření, přístavba, kniha, literatura, Martin Kuba, Zuzana Kabrhelová-Hájková, Jihočeský kraj, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová přístavba knihovny otevřela. Nabízí více jak 100 tisíc knih  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.