Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poslední pamětnice transportu Akb do Terezína oslavila 93. narozeniny

Třiadevadesáté narozeniny oslavila o víkendu poslední žijící pamětnice transportu Akb z Českých Budějovic do Terezína. Hana Tvrská obdržela v roce 2015 medaili Za zásluhy, o kterou se zasloužila šířením osvěty mezi mladší generací. Bolestnou zkušenost z koncentračních táborů dlouhodobě předávala současným generacím, besedovala s mladými lidmi o tom, co by nemělo být nikdy zapomenuto.

Hana Tvrská, rozená Weilová, se narodila 24. dubna 1928 v jihočeském Protivíně do židovské rodiny. Weilovi vlastnili obchod se smíšeným zbožím a malá Hana před vypuknutím druhé světové války navštěvovala obecnou a měšťanskou školu. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava však začala platit protižidovská nařízení, Weilovi ztratili obchod a byla celá rodina odsunuta transportem Akb do terezínského ghetta.

Každý člověk židovského původu si mohl vzít jeden malý kufřík, musel připnout na oblečení žlutou hvězdu a jít. V Protivíně byly celkem čtyři židovské rodiny. Když Weilovi odcházeli směrem na nádraží, celé městečko je objímalo a v pláči se s nimi loučilo.

Pamětnice pobývala v Jugendheimu L 410 a pracovala na terezínských šancích. V prosinci 1943 byla i s rodiči transportována do koncentračního tábora Osvětim, kde jí zemřel tatínek. Hana Tvrská s maminkou tu přežily až do června 1944, kdy byly transportovány na odklízecí práce do táborů Freihafen a Neugraben. V dubnu 1945 byla spolu s maminkou odsunuta do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde se obě 15. dubna 1945 dočkaly osvobození anglickou armádou.

„Moje maminka tam na tom byla opravdu hodně špatně. Myslela jsem, že to nepřežije. Dostala tyfus. Měla ale velmi dobrou přítelkyni a ta ji vždycky říkala: „Olga, jdi do… Celou tu vláku jsi přežila a teď tady budeš fňukat“. Věděli jsme, že osvobození musí přijít každým dnem,“ vzpomněla Hana Tvrská už dříve pro Paměť národa.

Haně Tvrské bylo tehdy 17 let a vážila 34 kilogramů. Její čtyřicetiletá maminka jen o tři kilogramy více. V červnu 1945 odjely zpět do Československa, pamětnice dokončila školu a poté pracovala v mlékárně a v obchodě s parfémy a s bižuterií.

V současnosti žije v Českých Budějovicích. „S paní Hanou Tvrskou jsem se osobně několikrát setkal, například při udělování medailí Za zásluhy a bylo mi ctí městské vyznamenání udělit právě této statečné ženě. Oslavenkyni přeji především hodně zdraví a šťastné dny i v této nelehké době,“ napsal primátor Jiří Svoboda v blahopřejném dopise.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Hany Tvrské, město České Budějovice | Zdroj Paměť národa

Štítky České Budějovice, Paměť národa, Hana Tvrská, výročí, narozeniny, válka, koncentrační tábor, koncentrační tábor Terezín, obchod, druhá světová válka, rodina, Protivín, Protektorát Čechy a Morava, Jiří Svoboda, Československo, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední pamětnice transportu Akb do Terezína oslavila 93. narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.