Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Průlomový rozsudek. V Česku byl poprvé odsouzen travič dravců

U okresního soudu ve Strakonicích dnes padl průlomový rozsudek. Poprvé v historii byl někdo v tuzemsku odsouzen za trávení divoce žijících ptáků. Odsouzený muž dostal trest 2,5 roku vězení s odkladem na 3,5 roku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Vinen ve všech bodech

U soudu svědčila psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech a podklady předává policii.

„Ptačí kriminalitou se zabývám přes 20 let a teď jsem se konečně dočkal prvního odsouzeného traviče. Je to nesmírně důležitý signál pro ty, kdo neberou ochranu přírody vážně, že společnost má zájem ji chránit a má zájem si ochranu vynutit v případě potřeby i formou soudního rozhodnutí. Netěší nás, že má někdo problémy se soudy, ale příroda a životy ptáků jsou hodnotou, která za to stojí,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Soudce uznal muže vinným ve všech třech bodech obžaloby. Podle rozsudku v březnu 2019 měl otrávit dva orly mořské a dva krkavce velké u Mečichova na Strakonicku. V květnu toho roku u něho policie provedla domovní prohlídku, při které nalezla přípravky s karbofuranem a endrinem. Z laboratorních analýz se zjistilo, že orli byli otráveni karbofuranem a krkavci endrinem.

Stovky otrávených ptáků

Podle dostupných údajů jen za loňský rok zaznamenala Česká společnost ornitologická jednapadesát nelegálně zabitých ptáků. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, má společnost zdokumentováno a předáno policii 95 případů, jejichž obětmi se stalo více než 250 ptáků. Letos je ve statistice už 21 případů s 56 ptačími oběťmi.

Traviči nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení. Podle ornitologů používají nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích, nemůže dýchat, bolestivě roztahuje křídla a svírá pařáty. Jed je nebezpečný a smrtelný i pro člověka. Vstřebává se i kůží či vdechnutím.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČOS

Štítky ČR, soud, příroda, Jihočeský, ptáci, Česko, policie, Strakonice, Zdeněk Vermouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Ullmannová

My si pořád se zákony jen hrajeme. Dostal sice trest, ale co je to podmínka? Když bude jen trochu opatrný, tak si to za čas může zopáknout. Naše zákony přeci umožňují přísnější tresty, ale soudci se toho moc a moc bojí.

Neděle, 2. května 2021, 11:18Odpovědět

Radek Pálka

Ani mu nebyla jako zvracenému deviantnímu psychopatovi nařízená ústavní lečba,rozsudek celkem o ničem.....

Pátek, 30. dubna 2021, 21:11Odpovědět

Dana Marie

Dokud nebudou pořádné tresty tak se toto bude dít pořád. Nějaká podmínka pro tu zrůdu která moc dobře věděla co dělá je žalostně málo. Já bych těmto zrůdám dala ochutnat vlastní medicínu, pěkně oko za oko... Navíc pokud se tak stalo v době hnízdění je to smutné o to víc, s největší pravděpodobností tak zahynula i mláďata protože jeden z rodičů těžko zvládne vyvést mladé....

Pátek, 30. dubna 2021, 18:16Odpovědět

Laierman Petr

Rozsudek za nehumánní usmrcení zvířete by měl odpovídat společenské závažnosti činu, stejně jako újmě spáchané na člověku.
Zvíře je živý tvor stejně jako člověk, které se navíc nedokáže bránit, natož prohlédnout otrávenou past. Popsané počínání lidské zrůdy vůči vzácným dravcům zasluhuje bez nejmenších pochybností trest nejvyšší, tedy 15 let nepodmíněně a bez možnosti zkrácení! Mrtvým ptákům totiž už nikdo druhý život neposkytne, nemluvě za jakých strašlivých bolestí umírali.
Kolikrát se ani nechce věřit, čeho všeho jsou někteří jedinci schopní se na nevinných tvorech dopouštět.

Pátek, 30. dubna 2021, 18:02Odpovědět

Vladimír Kříž

Nevím,proč podmíněně.To zasluhuje tvrdý postih!!!

Čtvrtek, 29. dubna 2021, 22:13Odpovědět

Průlomový rozsudek. V Česku byl poprvé odsouzen travič dravců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.