Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letecká záchranka slaví výročí. Před třiceti lety byl zahájen provoz na letišti v Plané

Právě dnes, 1. května, slaví jihočeská letecká záchranná služba 30 let od svého založení. Za tu dobu uskutečnili záchranáři 13 500 vzletů a postarali se o tisíce pacientů, kteří byli v bezprostředním ohrožení života.

Oficiálním datem začátku Letecké záchranné služby v Českých Budějovicích je 1. květen 1991. Ten den byl slavnostně zahájen provoz střediska na vojenském letišti v Plané. Z této základny v průběhu dalších čtyř let uskutečnila posádka LZS 1 929 zásahů. Zdravotnický personál a vybavení zajišťovala Záchranná služba ČB a vrtulníky 31. letka velení a průzkumu v Bechyni. Středisko mělo k dispozici čtyři vrtulníky vybavené zdravotnickou technikou. Jednalo se o dva stroje typu Mi-2 pro primární zásahy a pro sekundární lety se nadále využívaly dva stroje Mi-8,“ popsala mluvčí LZS Petra Kafková.

V lednu 1993 je oficiálně přijato pro všechny letecké záchranné služby na území České republiky označení „Kryštof“. Původní označení vrtulníků LZS České Budějovice „Záchrana 215“ nahrazuje volací znak „Kryštof 13“.

V roce 1995 byla základná záchranářů přesunuta z Plané na letiště Hosín, odkud vrtulníky vzlétaly dalších dvacet let.

Na jaře roku 2014 byla zahájena výstavba nové základny na Letišti České Budějovice a v červenci 2015 byla zdárně dokončena. Od srpna 2015 pak létal Kryštof 13 z nové, nejmodernější základny v Česku. Radost z nového zázemí ale netrvala dlouho.

Posádka LZS zasahuje ve složení pilot, lékař a zdravotnický záchranář s kvalifikací leteckého záchranáře a technického člena posádky HEMS. Od 1. ledna vzlétli k 135 událostem.

„Od 1. ledna 2017 do 31. prosince 2020 na základě rozhodnutí vlády České republiky přešlo provozování Letecké záchranné služby v Jihočeském kraji pod Armádu ČR. Letecká základna na Letišti České Budějovice byla uzavřena a Kryštof 13 se přesunul na bývalé vojenské letiště v Bechyni,“ popsala Kafková.

Po prvním půlroce, kdy provoz zajišťoval Odbor letecké záchranné služby a urgentní medicíny AČR a 24. základna dopravního letectva Praha – Kbely, se z dvanáctihodinového provozu přešlo na provoz nepřetržitý, tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. „Pod křídly Sokola nalétala posádka Kryštofa 13 na 2 160 misí,“ vypočetla mluvčí.

V letošním roce se letečtí záchranáři vrátili zpět na českobudějovické letiště. „Nyní létáme s vrtulníkem typu Eurocopter 135 T2+ v nepřetržitém provozu, pro létání v noci využíváme systém nočního vidění. Všichni lékaři i zdravotničtí záchranáři jsou vycvičeni v provádění záchran z nepřístupného terénu s využitím speciálních technik jako je lanový podvěs, vysazení z nízkého visu a další,“ uzavírá Kafková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky letecká záchranná služba, záchranáři, vrtulník, Kryštof 13, výročí, letiště, Planá, České Budějovice, Česko, Bechyně, Armáda České republiky, Mil Mi-2, Mil Mi-8, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká záchranka slaví výročí. Před třiceti lety byl zahájen provoz na letišti v Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.