Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeským veterinářům přibylo podnětů na týrání zvířat

Jihočeští veterináři uložili loni 206 pokut za 2,39 milionu korun. Počet sankcí stoupl meziročně téměř o čtvrtinu. Nejvyšší pokutu zaplatila síť řeznictví za klamání spotřebitele a další opakující se nedostatky. Vzrostl počet podnětů týkajících se týrání zvířat, a to i u krav mířících na porážku.

Nejvyšší sankce, 200 tisíc korun, byla pro společnost, která provozuje síť Řeznictví Frank. Stejná firma zaplatila i druhou nejvyšší pokutu, 120 tisíc korun. „V řeznictví bylo mnoho přestupků. Měli tam hodně klamavého označení, kdy se maso z Polska často vydávalo za české. Pak jsme často nedohledali původ potravin. Měli namleté maso, ačkoli k tomu neměli schválený provoz, opakovalo se to, bylo to ve velkém rozsahu," řekla právnička jihočeské veterinární správy Ludmila Plzová.

Větší množství podnětů na týrání zvířat

Loni dostali veterináři meziročně víc podnětů ohledně welfare čili životní pohody zvířat. Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo. V jednom případě chtěli chovatelé odvézt na jatka krávu s vyhřezlou dělohou.

„Zjistili jsme také, že chovatelé poslali na jatka krávu, která byla po císařském řezu, ten den porodila. To není jednak v souladu se zákonem a jednak je to zcela nelidské zacházení, protože ta kráva ten den zažila své," uvedla Plzová.

Problémy jsou spíše u menších porážek. V kraji je 34 jatečných porážek, u velkých drží veterináři stálý dozor. „Máme tady větší procento jatek než kdekoli jinde. Co se týče velkých provozů, jsou kontroly a welfare nastavené velice tvrdě," řekl ředitel SVS František Kouba.

Míní, že jak loni trávili lidé kvůli koronakrizi víc času doma, pozorněji si všímali svého okolí, a proto přišlo víc podnětů na týrání zvířat. Veterináři musí řešit každý, ačkoli jen asi pětina je opodstatněná. „Je vidět velká neznalost lidí, co se týká chovu hospodářských zvířat. Jak byla letošní zima tuhá, lidé se pohoršovali, že jsou venku na pastvě krávy," řekla Plzová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Státní veterinární správa, zvířata, podněty, veterinární lékař, týrání zvířat, kráva, Polsko, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským veterinářům přibylo podnětů na týrání zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.