Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tip na víkend: Vydejte se do Horní Plané na vyhlídku a naučnou stezku

V dalším dílu tipů na víkend pro vás máme výlet, který potěší jak malé, tak i velké. Nejedná se totiž o náročnou trasu, vyrazit na ni proto můžete i s dětmi, s kočárkem, ale i s pejsky. Trasa je zhruba šest kilometrů dlouhá a na jejím konci se můžete odměnit něčím dobrým na zub.

V dnešním Tipu na víkend vyrazíme do Horní Plané na Jezerní vyhlídku a Naučnou stezku Adalberta Stiftera. Horní Planá leží zhruba hodinu od Českých Budějovic, při plánování výletu proto myslete na časovou rezervu. 

Vyzkoušejte i náš tip z minulého týdne. Najdete ho TADY.

Po příjezdu do Horní Plané zaparkujete na malém veřejném parkovišti u hlavní silnice. Téměř vedle parkoviště najdete rodný dům slavného spisovatele a malíře Adalberta Stiftera. Na trasu stezky se musíte vrátit kousek podél silnice. Po zhruba 200 metrech se vydáte doleva do mírného kopce.

Poté už téměř celá cesta vede po polních a lesních cestách, není ale nijak náročná. Hravě ji proto zvládnou malé děti, maminky s kočárkem, ale i starší turisté. Ještě, než se vydáte na trasu samotné naučné stezky, zajděte si hned na začátku k minirozhledně Jezerní vyhlídka. Devítimetrová dřevěná stavba nabídne výhled na vojenský újezd Boletice, Lipno i hřeben Šumavy. I když pravděpodobně nenabídne nejkrásnější výhledy, které Šumava nabízí, byla by škoda ji vynechat.

Naučná stezka Adalberta Stiftera

Pátek, 7. května 2021, 06:58

Naučná stezka Adalberta Stiftera
Naučná stezka Adalberta Stiftera

Po vyhlídce se vrátíte zpět na „hlavní cestu“ a odtud už jdete po trase naučné stezky. Ta vede částečně po modré turistické značce. Okruh má zhruba pět kilometrů a na jeho trase najdete devět informačních panelů, které jsou věnované životu a dílu slavného básníka. 

Na závěr se můžete zastavit na náměstí v Horní Plané v bistru Kynutá buchta, kde si dáte výborné domácí zákusky, kávu, domácí limonádu, ale i polévku nebo burger. Ochutnávka určitě stojí za to.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Tip na víkend, výlet, Jihočeský kraj, Horní Planá, naučná stezka, vyhlídka, Adalbert Stifter, České Budějovice, Šumava, kočárek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na víkend: Vydejte se do Horní Plané na vyhlídku a naučnou stezku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.