středa 23. června 2021 Zdeňka

Na zahrádku restaurace bez testu? Obsluha vás nevyhodí, ale neobslouží, tvrdí ministr

Už v pondělí se otevřou zahrádky restaurací. Podmínkou pro vstup bude, že se hosté u vstupu prokážou PCR nebo antigenním testem. Co ale bude následovat, pokud se zákazník testem neprokáže? Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) provozovatel stravovacího zařízení nemůže netestovaného hosta vyhodit, ale nemusí ho například obsloužit.

„Samozřejmě test by měl mít, měl by být očkován, měl by být po nemoci, tak aby si byl jistý, že nikoho jiného v té restauraci nenakazí,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví.

To, že kontrolu testu či očkování bude mít na starosti hostinský, je podle Arenbergera jasné, protože restauraci řídí. „Pokud tam bude vzájemná kooperace, tak se určitě na tom místě dohodnou. On určitě nemůže udělat žádné sankce, to znamená, že by toho hosta vyhodil. Ale může na něj působit tak, že ho třeba neobslouží, ale to už je spíš na rozhodování těch jednotlivých svazů,“ dodal neurčitě ministr. V mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví je přitom uvedeno, že pokud se host testem, očkováním nebo protilátkami neprokáže, restauratér mu neumožní vstup na zahrádku.

Zahrádky restaurací se veřejnosti otevřou už po víkendu. Podmínkou bude, že se hosté u vstupu prokážou PCR nebo antigenním testem provedeném v oficiálním odběrovém centru. PCR test nesmí být starší než sedm dní od odběru, antigenní test bude platný 72 hodin. Lidé budou moci předložit i doklad od zaměstnavatele, že antigenní test podstoupili v práci. Uznatelné bude též čestné prohlášení, respektive čestné prohlášení zákonného zástupce, že dítě absolvovalo antigenní test ve škole. Samotest schválený ministerstvem zdravotnictví bude možné provést i na místě.

Situaci může vyřešit vývěska

Podle restauratérů se také jeví jako reálné přenesení zodpovědnosti na samotné zákazníky. V restauracích by mohlo podle zástupců oboru místo kontroly negativních testů na koronavirus stačit vyvěsit sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele stravovacích podniků, nesli by ji návštěvníci. Zástupci gastronomie to domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.

„Na naši výzvu hlavní hygienička reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu,“ řekl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner. Restaurace by tak měly podle něj povinnost pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují jednu z výše uvedených podmínek. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj vlada.cz, ČTK

Štítky vláda, koronavirus, opatření, restaurace, zahrádka, testování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.