Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vodní záchranáři u lipenské přehrady ztratili kvůli covidu část příjmů

Kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem poklesly letošní příjmy českokrumlovské vodní záchranné služby, která zasahuje na lipenské přehradě, o půl milionu korun. Ztráty způsobil fakt, že organizace nemohla pořádat různá tematická školení. Českokrumlovská vodní záchranná služba v minulosti hospodařila s příjmy a výdaji shodně ve výši tří milionů korun. I přes finanční výpadek nehrozí omezení činnosti záchranářů v letní sezoně.

"My jsme zvyklí na to, že jsme si vedlejší činností vydělávali na to, abychom mohli fungovat. Myslím si, že to není férové, aby vodní záchranná služba existovala, že si sama zajišťuje peníze na chod. Ale jde o to, že jsme byli zvyklí zabezpečovat různé kurzy a školení pro firmy jako například první pomoc nebo záchranu v krizových situacích, což letos kvůli opatření kvůli covidu nešlo," shrnul předseda českokrumlovských vodních záchranářů Milan Bukáček. Dodal, že letošní výpadek z příjmů pokryjí rezervy z minulých let.

Českokrumlovská vodní záchranná služba nepůsobí jen u lipenské přehrady. Někdy zasahuje rovněž na řece Vltavě. Přibližně od půlky června do září je na základně v Dolní Vltavici na břehu lipenské nádrže nepřetržitý provoz, v němž se střídá asi stovka členů organizace. Loňské léto přilákalo k lipenské přehradě vyšší počet návštěvníků než v předchozích letech. Způsobil to fakt, že kvůli koronaviru nemohli lidé v takové míře cestovat do zahraničí. Bukáček uvedl, že vodní záchranáři proto loni v létě řešili sedm desítek zásahů, což je asi o třetinu více než v minulých sezonách. "Z toho se 42 týkalo přímého ohrožení života. To znamená, že pokud bychom přijeli pozdě, ten člověk by zemřel," řekl k loňské statistice.

Dodal, že dlouhodobě největší část zásahů u lipenské přehrady tvoří události spojené s rybáři. "Často nemají záchranné vesty, vyjíždějí na vodu v nekvalitních plavidlech. A při změnách počasí, které zde často nastanou, jsou životy rybářů často v ohrožení," řekl. Podle něj se obecně lidé u lipenské přehrady často dostanou do problémů vlastní nedisciplinovaností.

Vodní záchranná služba je samostatná nezisková organizace a je součástí integrovaného záchranného systému ČR. Po celé republice má 36 samostatných skupin a přibližně 1200 členů.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vodní záchranná služba ČČK - Český Krumlov

Štítky ČR, zdraví, rekreace, Dolní Vltavice, Vodní nádrž Lipno, COVID-19, zdravotnická záchranná služba, léto, Česko, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní záchranáři u lipenské přehrady ztratili kvůli covidu část příjmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.