Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Menší jihočeské chalupy jsou na léto plné, zájem je i o kempy

Menší chalupy v jižních Čechách jsou na léto zamluvené téměř ze sta procent. Některé apartmány a hotely na Lipně jsou plné až ze dvou třetin. Poptávku evidují také kempy, řada z nich buduje a rozšiřuje zázemí pro karavany. Jihočeský kraj letos, na rozdíl od loňska, nechystá na léto slevové dovolenkové poukazy.

„Téměř plné jsou malé chaty a chalupy, zařízení pod patnáct lůžek. Sehnat chalupu pro deset lidí je (cenově) od sedmi tisíc na noc výš, už se prodávají ty nejdražší. Malé penziony jsou na tom taky dobře. Zbývají větší kapacity, kde ale čekáme, že rezervace budou naskakovat postupně jako v loňském roce, tak týden dopředu (před pobytem)," řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Zhruba 60 procent ze 300 lůžek má na léto obsazeno resort Lakeside Village u Frymburku. Meziročně je to méně. „Chybí úplně hosté ze zámoří, Evropané zatím spíš vyčkávají. Češi často rezervují až na poslední chvíli, většinou čekají, jaká bude situace s cestováním do zahraničí. Evidujeme zvýšený zájem Slováků, což je potěšující," sdělil manažer resortu Vladimír Šlajch.

Rychle se plní místa i v hotelu České Žleby, který má 23 pokojů a 60 lůžek. Teď je na prázdniny obsazený ze 70 procent. „Ale již nyní víme, že v létě budeme mít až sto procent. Každým dnem volá víc a víc lidí, e-mailové poptávky se jen hrnou. My se v létě specializujeme na celotýdenní pobyty," řekla ředitelka hotelu Dagmar Šubová. Nově rozšiřují wellness, vybudovali i tenisový kurt. Nově se bude také grilovat přímo na terase. Hotel provozuje i golfové hřiště s 18 jamkami.

Zájem je i o kempy

Poptávka po letní dovolené je i v kempech. Připravují zázemí pro karavany, jichž zřejmě letos přijede proti minulým rokům víc. Nové výlevky na chemické záchody i elektrické přípojky pro obytné vozy vybudoval Autocamp Velký Vír na břehu orlické přehrady. Na přelom července a srpna je zamluvená polovina ze všech 90 chat. Zájem je zatím o něco menší než loni touto dobou.

„Nicméně jsou lidé, kteří chtějí chatu i na konec května. Od druhé poloviny června a na prázdniny je rezervací spousty. Máme dvě nová dětská hřiště, což byla investice za milion korun, znovu jsme rozšířili elektrické přípojky. Letos je velká poptávka po celoročních karavanech, máme 80 míst a jsou plná dlouhodobě. Loni jsme přidali osm nových," řekl hlavní správce kempu Tomáš Huml.

Problémem mohou být podle JCCR dvojité rezervace. Češi si začali objednávat dvě dovolené: jednu zahraniční a jednu domácí. Když jim vyjde pobyt v cizině, tuzemský zruší, jak uvedl Polášek.

Slevové vouchery kraj nechystá

Jihočeský kraj letos nechystá slevové poukazy jako loni. Po první vlně koronakrize tehdy přispěl na ubytování při dovolené a dal slevy do zoo i muzeí. Sleva byla nejvýše 300 korun na člověka a noc. Vyčerpala se třetina z 39 milionů Kč, poukazy využilo téměř 5000 rodin. Vouchery ale letos plánují města České Budějovice nebo Hluboká nad Vltavou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / Stanley8853

Štítky turistika, hotely, služby, koronavirus, Jihočeský kraj, léto, chalupa, hotel, Vodní nádrž Lipno, Vladimír Šlajch, koronavirová krize, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Menší jihočeské chalupy jsou na léto plné, zájem je i o kempy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.