Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zoo se znovu otevřela. Na návštěvníky se těšila i zvířata

PR článek

Zoologická zahrada Jihlava patří k nejnavštěvovanějším cílům na Vysočině. Jenže nastalo období, kdy do svého areálu nemohla návštěvníky pustit. Kvůli nouzovému stavu a vládním nařízením byla několik měsíců uzavřena pro veřejnost.

Toto období nebylo pro zoo lehké. Samozřejmě nejenom z hlediska finančního - kdy zoo neměla žádné příjmy ze vstupného. Návštěvníci v zoo jednoduše chyběli - zaměstnancům i zvířatům. Proto byli v zoo rádi, že mohli areál znovu otevřít. Návrat návštěvníků zaznamenali okamžitě - zoo rázem ožila. Život v zoo se sice během uzavření nezastavil - chovatelé se starali o zvířata, zaměstnanci upravovali a opravovali areál. Stále se snažili být s návštěvníky v kontaktu skrze online prostor. I tak byla zoo tišší než obvykle - chyběl zde návštěvnický ruch.

Když v půlce dubna rozvolnění dovolilo otevřít alespoň venkovní prostor, v zoo s radostí přivítali lidi. Zoo velice těší, že po areálu se opět procházejí rodiny i páry či jednotlivci, kterým zvířata i zoo samotná chyběla. Zejména některá zvířata ocenila návrat návštěvníků. Žirafí samci Zuberi a Paul okamžitě zpozorněli a také šelmy zvědavě zkoumají okolí svého výběhu. Protože v zoo nejen lidi pozorují zvířata, ale platí to i naopak - zvířata jsou zvědavá na lidi. Zejména právě šelmy či opice rády tráví čas pozorováním lidí a často na návštěvníky reagují - například, že přijdou blíž ke sklu.

V současné době můžou návštěvníci pozorovat i mláďata. Jedním z nejvzácnějších přírůstků je mládě babirusy sulaweské. Narodilo se v půlce března a jedná se o teprve druhou odchovanou babirusu v Zoo Jihlava. Během hezkých slunečních dní vesele skotačí ve výběhu, kde na něj dohlíží jeho máma Ndari. Mláďata jsou také u koz, ovcí, lemurů nebo u koček divokých. Novinkou jsou i alpaky - zcela nový druh v zoo. Jedná se o domestikovaný druh lam a návštěvníci je najdou v centrální části zoo.

Zoo se stále snaží pokračovat v úpravách a vylepšeních zoo jak pro návštěvníky, tak pro zvířata. V současné době by v zoo chtěli vybudovat nový přístřešek pro tapíry jihoamerické. Rodinka tapírů ráda tráví svůj čas přes léto ve venkovním výběhu. I když mají rádi hezké počasí a slunečné paprsky si užívají, potřebují i prostor, kde se před sluncem můžou schovat. Přeci jen i ve volné přírodě obývají pralesy. Ve výběhu měli starší přístřešek, který chtějí v zoo vyměnit za novější, modernější a dostatečně velký pro celou tapíří rodinu. Také se v zoo snaží co nejvíc přizpůsobit výběhy a expozice zvířat jejich přirozeným potřebám. Ve výběhu našich medvědů malajských jsou už dřevěné prolézačky opotřebené a rádi by jim vytvořili nové, které jim poskytnou prostor pro šplhání. Vyplní si tak svůj čas a zároveň tak podpořili jejich přirozené vlastnosti a chování. Zároveň nové prolézačky poskytnou návštěvníkům krásný a nevšední pohled na tyto oblíbené obyvatele Zoo Jihlava.

Oba projekty můžou návštěvníci podpořit pomocí veřejných sbírek. Všem dárcům Zoo Jihlava moc děkuje.

Ohodnoť článek

Štítky zoo, Zoologická zahrada Jihlava, koronavirus, zvířata, Kraj Vysočina, Jihlava, zoologická zahrada, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo se znovu otevřela. Na návštěvníky se těšila i zvířata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.