Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zahrádky restaurací se otevřely. Většina podniků možnost využila i přes nepřízeň počasí

Restaurace a kavárny dnes otevřely zahrádky. Další vlna rozvolňování protiepidemických opatření od pondělí dovoluje přítomnost hostů, kteří musí být testovaní, očkovaní nebo prodělali covid-19. Podle zjištění redakce většina restaurací a kaváren možnost otevření zahrádky pro veřejnost využila hned první den.

„Zahrádku máme již otevřenou. Kvůli dodržení opatření jsme museli lehce zmenšit její kapacitu,“ řekl redakci Drbny Martin Schleiss provozující restauraci Kozlova u Zelené Ratolesti v Českých Budějovicích.

Velký den dnes zažila také restaurace Restaurace a pizzerie U Jelena ve Chvalšinách. Ta měla dlouhou dobu zavřeno, včetně výdejového okénka. „Dnes ve 14:00 jsme otevřeli zahrádku, zatím přislo poměrně málo lidí, ale k večeru už máme rezervace, tak si myslím, že bude zábava, na kterou se těší asi každý. Některá jídla už také šla objednávkou a zabalena sebou. Těšíme se na každého, kdo k nám zavítá,“ shrnul spolumajitel restaurace Martin Michek.

Otevřené zahrádky musí dodržet aspoň 1,5metrové rozestupy mezi stoly a u stolu smí sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové domácnosti. Nutné rozestupy vyřešila například restaurace Solnice rozmístěním stolů. „Dnes jsme otevřeli zahrádku s kapacitou zhruba sto osob. Všechny stoly jsme rozmístili tak, aby byly dodrženy nutné rozestupy,“ shrnul manažer restaurace Pavel Tvaroh.

Na ideální moment pro otevření zahrádky před restaurací naopak čeká budějcký Šnyt. „Kvůli nepřízni počasí je naše zahrádka prozatím uzavřena a čekáme, až se vláda vyjádří k provozu ve vnitřních prostorech restaurace,“ vysvětluje na svém facebookvém profilu budějcký Šnyt.

Vnitřní prostory restaurací se otevřou v červnu

Právě otevření restauračních zahrádek rozpoutalo velkou diskuzi mezi restauratéry. Zřejmě nejvíce reakcí vyvolala oznámená podmínka týkající se hostů, kteří musí být testovaní, očkovaní nebo prodělali covid-19. Podnikatelé to kritizovali s tím, že nemají pro vymáhání takového dokladu či pro vykázání hosta z podniku oporu v zákonu. Zástupci gastronomie následně domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, že v restauracích by mohlo místo kontroly testů na koronavirus stačit vyvěsit sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky ministerstva zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele podniků, ale na zákazníky.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek pak oznámil, že restauratéři nebudou muset splnění uvedené podmínky u hostů kontrolovat, zodpovědnost bude na zákaznících, doklad budou muset předložit případné kontrole ze strany policie či hygieniků.

Vnitřní prostory restaurací by se podle Havlíčka měly otevřít v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením padesáti procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět rovněž nejvýše čtyři lidé.

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, zahrádka, restaurace, hospoda, opatření, COVID-19, stůl, Zelená ratolest a.s., AMABILA CZ a.s., Karel Havlíček, Drbna.cz, Chvalšiny, Pavla Svrčinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádky restaurací se otevřely. Většina podniků možnost využila i přes nepřízeň počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.