Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Věřitelé Tenzy, která je v úpadku, chtějí tři miliardy korun. Brněnská společnost měla stavět horkovod z Temelína

Věřitelé brněnské energetické společnosti Tenza, která je od února v úpadku, přihlásili v insolvenčním řízení pohledávky za 2,99 miliardy korun. Firma měla v květnu 83 zaměstnanců, z toho 70 už má výpověď. Provoz podniku v konkursu či reorganizaci je podle insolvenčního správce nereálný. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Stavitel horkovodu z Temelína nesmí nakládat s majetkem

Krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, podle nějž firma Tenza, která stavěla horkovod z Temelína do Českých Budějovic, nesmí od 6. dubna nakládat s majetkovou podstatou. Toto právo přejde ke stejnému dni na insolvenčního správce. O...

Horkovod z Temelína

Největší zakázkou Tenzy byly práce na horkovodu z Temelína do Českých Budějovic pro společnost ČEZ, zbývá z něj dokončit 11 z celkových 26 kilometrů. ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr, nového dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy korun chce vybrat ještě letos. ČEZ přihlásil do insolvenčního řízení pohledávky přes miliardu korun. O peníze se ale hlásí desítky věřitelů. Komerční banka eviduje pohledávky v řádu stovek milionů. Tenza dluží i dalším bankám, zdravotním pojišťovnám, dodavatelům i svým klientům. Pohledávky přihlásilo 228 věřitelů.

Insolvenční správce má nezávislé posouzení ekonomické situace firmy. Z něj vyplývá, že základní příčinou stavu jsou osobní náklady, jejichž výše neodpovídala tržbám.

"Výkony v roce 2020 klesly meziročně přibližně o polovinu, hodnota osobních nákladů byla téměř shodná s úrovní roku 2019," uvedl správce. Firma podle něj držela osobní náklady proto, aby byla připravená na nové zakázky, tento předpoklad se ale nenaplnil. "Primární EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) se tak propadla do výrazně záporné hodnoty přes 155 milionů korun," dodal správce. Negativní trend pokračuje i letos, navzdory tomu, že osobní náklady klesly. Firma měla ještě loni kolem 140 zaměstnanců. Aby byla EBITDA kladná, musely by být výkony firmy kolem miliardy korun, uvádí posudek. Zadlužení Tenzy bylo značně rizikové už v roce 2019.

ČEZ vyhlásil výběrové řízení na firmu, která dostaví horkovod

ČEZ vyhlásil nové zadávací řízení na dostavbu horkovodu z Temelína do Českých Budějovic. Z věstníku veřejných zakázek to zjistila ČTK. Po únorovém úpadku firmy Tenza, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového...

Reorganizace není možná

Další provoz Tenzy v konkursu by znamenal podle insolvenčního správce jen významné náklady. Ani při reorganizaci by firma nebyla schopná hradit pohledávky za majetkovou podstatou. Pokud Tenzu nebo její části někdo nekoupí, "jeví se jako jediné smysluplné řešení zastavení chodu podniku a likvidační konkurs," stojí v dokumentu.

Situace Tenzy komplikuje i přestavbu parovodů na horkovody v Brně, na které pracují Teplárny Brno. Tenza měla pracovat na dvou místech. "Se společností Tenza jsme všechny smlouvy ukončili, své pohledávky jsme přihlásili do insolvenčního řízení," řekla již dříve mluvčí Tepláren Brno Renata Diatková.

Poslední zveřejněnou výroční zprávou společnosti Tenza byla ta za rok 2019. Tehdy vykázala obrat 1,7 miliardy korun a zisk po zdanění 13 milionů. V roce 2018 byla v zisku 2,2 milionu korun, v roce 2017 ve ztrátě 81 milionů.

Tenza vznikla v roce 1993 a dodávala hlavně pro energetický průmysl. Výrobní program společnosti se soustředil na rekonstrukci zdrojů tepla, elektřiny a tepelných rozvodů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, energie, teplo, stavby, insolvence, ČEZ, pohledávka, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Teplárny Brno, Komerční banka, České Budějovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věřitelé Tenzy, která je v úpadku, chtějí tři miliardy korun. Brněnská společnost měla stavět horkovod z Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.