Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nové sklo vytvořil pro Budvar přední český umělec. Inspirací mu bylo dílo Josefa Lady

PR článek

Už několik týdnů jsou v Česku znovu otevřené zahrádky restaurací a hospod. Lidé si tak mohou po dlouhé době vychutnat pivo ze skleněných půllitrů. Dalo by se proto říct, že s novým designem skla přišel Budějovický Budvar právě včas. Jeho novou podobu vytvořil pro národní pivovar přední český designér Rony Plesl. A protože se Budvar snaží propagovat tradiční českou pivní kulturu, není náhodou, že inspirací byl Pleslovi obraz Josefa Lady.

S novým designem přichází Budějovický Budvar po více než deseti letech. Spolupráce s oceňovaným českým umělcem, sochařem a produktovým designérem Rony Pleslem byla podle Ivana Seleštianského, managera export marketingu, jasnou volbou. „Jeho práce se nám líbí a považujeme ho za nejlepšího designéra pivního skla – konec konců, to on designoval ikonická skla většiny předních pivovarů v České republice,“ vysvětluje.

Jedním z nejdůležitějších prvků při tvorbě nového skla bylo podle Seleštianského spojit design a funkčnost. A protože je pro Budvar důležité propagovat českou pivní kulturu, najdeme v novém skle také historický odkaz.

Inspiraci našel totiž Rony Plesl v obraze Josefa Lady a jeho tehdejší podobě pivního půllitru. „Tvary a detaily v jeho obraze působí stále moderně, ale uchovávají si historický ráz. Lada je českou ikonou a stejně tak i Budvar. Díky tomu mi to spojení dává ještě větší smysl,“ popisuje Plesl.

S odkazem na bohatou tradici českého pivovarnictví a sklářství vytvořil půllitr, který se vyznačuje širokým vyústěním a zaobleným „bříškem“. „Zvolil jsem tradiční „buclatý“ tvar, kterému jsem rytmickým použitím broušeného dekoru vtiskl moderní charakter. Dekor jsem posunul i do dolní části džbánku a tím jsem nejen rozsvítil pivo uvnitř, ale vytvořil rovněž ikonické dno, které je na trhu nové a originální. Dekor je v podstatě klasická kanelura používaná hojně na antických sloupech, což je důležité pro pocit důstojnosti a respektu,“ vysvětlil pro Czechdesign Plesl.

V ruce může nový půllitr působit těžkým dojmem. I to má ale svůj důvod. „Silné sklo, ze kterého je ikonický půllitr vyrobený, totiž při dostatečném nachlazení zaručí, že načepované pivo v něm zůstane dlouhou dobu studené,“ vysvětluje PR manažerka Budějovického Budvaru Markéta Ježková.

Konečný výsledek je podle Plesla dokonalou kombinací všeho, co by měl pivní půllitr mít. „Jsem opravdu pyšný, když si představím lidi v hospodách po celém světe, kteří pijí pivo z tohoto skla. Je v něm totiž vše – historie, moderní design a fantastická chuť piva,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky národní pivovar, Budějovický Budvar, novinka, sklo, Rony Plesl, design, Josef Lada, pivo, Česko, kultura, hospoda, pivovar, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové sklo vytvořil pro Budvar přední český umělec. Inspirací mu bylo dílo Josefa Lady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.