Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvě jihočeské nemocnice trvají na tom, že NKÚ zasáhl do jejich dobré pověsti

Českobudějovická a táborská nemocnice trvají na tom, že Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zasáhl do jejich dobré pověsti. Nelíbilo se jim, jak úřad v roce 2015 prezentoval výsledky kontroly v Regionálním operačním programu (ROP) Jihozápad. Ústavní soud přitom odmítl stížnost nemocnic, které neúspěšně žalovaly NKÚ. Stanovisko nemocnic uvedla v tiskové zprávě jejich mluvčí Iva Nováková.

"Obě nemocnice setrvávají na svém stanovisku, že kontrolní zjištění NKÚ a související tisková zpráva, která byla předmětem sporu, jsou nesprávné. Soudy se totiž věcnou správností zjištění NKÚ nezabývaly a žalobu zamítly s odůvodněním, že zjištění NKÚ jsou v řízení nepřezkoumatelná. Soudy tak vyslaly všem signál, že NKÚ nepodléhá soudní kontrole," stojí v prohlášení.

Už Městský soud v Praze, který se případem zabýval jako první instance, dospěl k závěru, že úřad své kompetence nepřekročil. Totéž potvrdil Vrchní soud v Praze, podle kterého nelze hovořit o "bulvárním charakteru" prezentace výsledků kontroly. Dovolání nemocnic zamítl i Nejvyšší soud.

Tisková zpráva je stále dostupná na webu NKÚ. Je uvozená titulkem "Pravidla pro evropské dotace regionálním nemocnicím? U ROP Jihozápad pouhá formalita". Informuje o kontrole poskytování dotací z ROP Jihozápad na rozvoj a obnovu regionálních zdravotnických zařízení.

Kontroloři podle zprávy odhalili nedostatky ve financování, hodnocení a posuzování jednotlivých projektů. Úřad se zabýval také investičními akcemi Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Tábor, společnosti Privamed Plzeň a Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Regionální rada podle tehdejších závěrů NKÚ špatně nastavila indikátory, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů a stanovení jejich optimálních rozpočtů. Hodnoty těchto indikátorů neodpovídaly reálným cenám, takže neměly žádnou vypovídací schopnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, nemocnice, NKÚ, Ústavní, Jihočeský, Nejvyšší kontrolní úřad, tisková zpráva, Ústavní soud České republiky, Městský soud v Praze, Vrchní soud v Praze, Nejvyšší soud České republiky, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Nemocnice České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě jihočeské nemocnice trvají na tom, že NKÚ zasáhl do jejich dobré pověsti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.