Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poslední telefonní budka v Česku brzy zmizí. Operátor je neplánuje dál provozovat

V Česku v polovině června skončí jedna éra telefonování. V malé obci Hlubyni na hranici Středočeského a Jihočeského kraje tento měsíc odstranění poslední telefonní budku v Česku. Stát veřejné telefonní budky přestal dotovat a operátor O2 je v takovém případě neplánuje dál provozovat.

Ještě loni bylo v Česku 1150 telefonních budek. „Ke konci roku přestaly fungovat přístroje a budky jsme postupně demontovali. Teď se bude demontovat ta poslední,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Svobodová. Obce, které o to projevily zájem, si mohly nechat budku bez přístroje a využívat ji například jako takzvanou knihobudku.

Rada Českého telekomunikačního úřadu loni rozhodla, že stát budky přestane dotovat. Operátor O2 oznámil, že je v takovém případě nebude dál provozovat. Kromě klesajícího počtu hovorů jsou podle něj dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem. Výnosy z volání by podle něj ani zdaleka nepokryly náklady na údržbu a provoz. Proto chce firma raději investovat do rozvoje služeb, které lidé využijí.

Už dříve operátor zrušil 2750 telefonních automatů, které provozoval komerčně mimo univerzální službu, tedy bez dotace státu. Přístroje i budky dodavatelská společnost postupně demontovala a zajistila jejich ekologickou likvidaci. Loni O2 provozovala budky už jen v obcích do 200 obyvatel. Jeden automat stát dotoval zhruba 9 tisíci korunami ročně.

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 tisíc budek. Od té doby se jejich počet kvůli klesajícímu využití v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižoval.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky telefonní budka, telefon, O2, Česko, O2 Czech Republic, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Hlubyně, Lucie Svobodová, Český telekomunikační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední telefonní budka v Česku brzy zmizí. Operátor je neplánuje dál provozovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.