Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Knihu roku napsal Martin Hilský. Porota ocenila jeho dílo o Shakespearově Anglii

Během přímého přenosu byly včera večer uděleny jubilejní ceny Magnesia Litera. Knihu roku napsal anglista a překladatel Martin Hilský, jehož Shakespearova Anglie zvítězila mezi 463 přihlášenými tituly. Dalšími oceněnými byla například koreanistka Nina Špitálníková nebo spisovatelka Lenka Elbe.

Vítěze jednotlivých kategorií vybírají ze svých nominací odborné pětičlenné poroty, v kategorii Kniha roku ale letos hlasovalo 233 zástupců literární veřejnosti. Kniha Martina Hilského, která byla nominovaná v kategorii naučná literatura, prezentuje alžbětinskou společnost ve všech jejích nuancích. Ve třech rozsáhlých celcích Lidé a společnost, Každodenní život, Imaginace, mentalita a řeč popisuje dějiny každodennosti i sociokulturní fenomény, které se podílely na proměnách epochy.

Autor je podle porotců zaznamenává vždy poutavě a v překvapivých detailech: jak lidé jedli, bydleli, milovali a umírali. Jak žili herci, žebráci či prostitutky, jak rozuměli sobě samým a proč plakali. Přehledně prezentovaný celostní vhled do Shakespearovy doby, do intimních životů lidí a proměn jejich mentality je podle poroty vrcholem Hilského celoživotního zájmu o dílo Williama Shakespeara.

„Přednáška je jako divadlo“

Hilský během předávání poděkoval nakladatelství, které se podle něj na knize mimořádně věnovalo, svým kolegům z Karlovy a Jihočeské univerzity, ale také své manželce.

„Pandemie pro mě byla velký smutek. Měl jsem veřejné přednášky, na které chodilo hodně lidí. Přednáška je vlastně divadlo. A když nemáte obecenstvo, to vám potvrdí každý herec, tak je to velký smutek. Obecenstvo se podílí, ono spoluvytváří přednášku energií, kterou vám dává, když ji poslouchá. A to ve mně vyvolalo abstinenční příznaky,“ uvedl na dotaz, jak zvládl dobu koronavirové pandemie.

Oceněná Špitálníková nebo městští policisté z Přerova

Cenu za nakladatelský čin dostala edice Česká poezie a Česká próza, kterou vydává nakladatelství fra. Debutem roku se stal román Lenky Elbe Uranova. Literu za poezii dostal Pavel Novotný za své Zápisky z garsonky, Literu za knihu pro děti a mládež Bogdan Trojak s titulem Safíroví ledňáčci a Glutaman. Jako nejlepší text v kategorii publicistika porota vybrala knihu koreanistky Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR, která obsahuje sedm příběhů, sepsaných ve formě rozhovorů s těmi, kdo utekli ze Severní Koreje do Jižní.

Za překladovou knihu si cenu odnesl Jiří Holub, který přeložil knihu Portrét pěkné Andalusanky Francisca Delicada. Literu za naučnou literaturu dostal biolog Jaroslav Petr za knihu Desatero smyslů. Ocenění za nejlepší blog roku dostali městští policisté z Přerova, v jejichž facebookových příspěvcích podle poroty ožívá tradice předválečných soudniček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Novák, Wikipedia

Štítky Magnesia Litera, Martin Hilský, Shakespear, kniha, ocenění, William Shakespeare, přednáška, Nina Špitálníková, Lenka Elbe, Anglie, Severní Korea, Aloys Skoumal, Bogdan Trojak, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihu roku napsal Martin Hilský. Porota ocenila jeho dílo o Shakespearově Anglii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.