Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kontroly ČOI na jihu Čech: Každý druhý obchod prodal alkohol mladistvým

Prodej alkoholu nezletilým není něčím neobvyklým. Alespoň to ukázala mimořádná kontrolní akce České obchodní inspekce v Českých Budějovicích. Inspektoři vyslali na nákup tvrdého alkoholu a cigaret mladistvé figuranty celkem čtyřikrát, hned ve dvou případech se jim podařilo zboží nakoupit.

Mladistvým figurantům v obou případech prodali lahev vodky se 37,5 procenty objemového alkoholu a cigarety. „Vzhledem k tomu, že se polovina kontrolovaných provozoven nachází v blízkosti školy a dochází tím k bezprostřednímu ohrožení zdraví mládeže, budou tyto kontroly dále pokračovat,“ uvedla ředitelka inspektorátu Jihočeský a Vysočina Martina Střihavková.   

V Česku ubývá dětí, které pijí alkohol. Poprvé ho také ochutnají později, než tomu bylo v minulých letech. Aktuálně je průměrný věk konzumace první sklenice alkoholu dvanáct let. První zkušenosti s alkoholem získávají děti většinou v rodinách. I v dětství přitom může vzniknout závislost na alkoholu.

Současně platí, že čím dříve mladý člověk začne pít často alkohol, tím je vyšší rychlost nástupu případné závislosti. Riziko ohrožení alkoholismem se dále také zvyšuje u těch mladých mužů, jejichž otec je závislý na alkoholu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČOI

Štítky České Budějovice, ČOI, alkohol, mladiství, kontrola, Česká obchodní inspekce, Česko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly ČOI na jihu Čech: Každý druhý obchod prodal alkohol mladistvým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.