Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladí filmaři z FAMU natáčí originální snímek s Judit Bárdos. Kvůli koronaviru shání finance na dotočení

Mladá sochařka se vrací do rodné dědiny, aby se vypořádala s minulostí. Spolu se starým domem zdědila po zesnulém alkoholu holdujícím otci také umělecký talent a nedokončenou sochu Ježíše pro místní faru. Mladí filmaři z FAMU natáčí v obci Rozhraní na pomezí jižní Moravy a východních Čech originální krátkometrážní film. Hlavní roli ve snímku s názvem Flavia ztvární slovenská herečka Judit Bárdos, na plátně se objeví i Robert Jakab, Ági Gubíková nebo Dušan Vitázek. Studentům původní natáčení přerušila nákaza koronavirem, nyní se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc s dofinancováním dotočení filmu.

Na filmu pracuje téměř 40 studentů různých filmových oborů

Na filmu se podílí řada studentů z FAMU i dalších uměleckých škol v Česku. Pro Michala Kováče z katedry režie FAMU je snímek absolventským dílem. Kováč má za sebou již řadu studentských filmů, hojně se věnuje také tvorbě videoklipů. Pracoval s interprety jako Rytmus, DJ Wich nebo kapelou Kontrafakt. Kameramanem filmu je student katedry kamery FAMU Miloslav Pecháček. Diváci mohou Pecháčka znát také jako herce, například ze seriálu Zrádci nebo filmu Krajina ve stínu. Za zvuk je zodpovědná mladá zvukařka Anna Žihlová, která stejně jako střihač filmu Vojtěch Kunc a vedoucí produkce Vojtěch Kába studují magisterský program na pražské filmové fakultě.

Spolu s hlavními tvůrci však film tvoří téměř čtyři desítky dalších mladých tvůrců, studentů i profesionálů v oboru. Většina studentských filmů z FAMU se natáčí v Praze, tento je však specifický tím, že se točí na moravském venkově. „I z toho důvodu jsme se rozhodli oslovit ke spolupráci na filmu i studenty z JAMU a další mladé tvůrce z Brna a okolí,” říká Vojtěch Kába, student katedry produkce FAMU, který je s firmou NOX media také koproducentem filmu a v minulosti absolvoval právě také zmíněnou brněnskou uměleckou školu.

Příběh mladé sochařky

„Hlavní téma filmu, kterým je hledání cesty k otci, beru velmi osobně. Sám mam vztah s otcem komplikovaný," popisuje režisér filmu Michal Kováč. Jeho bakalářský film sleduje příběh mladé ženy, která se po smrti svého otce vrací do rodné dědiny, aby prodala rodný dům. Po otci zdědila také sochařské povolání. Místní farář ženu prosí, aby po svém otci dokončila sochu pro místní farnost. Ta nakonec souhlasí a modelem jí stojí místní opilec, který jí připomíná zesnulého otce. Pro sochařku tak začíná proces modelování a vyrovnávání se se svou minulostí.

„Ve filmu je také myšlenka jak daleko je schopen umělec zajít pro dokonalost svého díla." dodává Kováč. Kameraman Miloslav Pecháček si zase váží možnosti snímat sochařské umění. „Z pohledu kameramana je pro mě projekt zajímavý zejména ve snímání výtvarného umění.”

Projekt má pro mě váhu velkofilmu, říká Judit Bárdos

Hlavní postavu filmu ztvárňuje herečka Judit Bárdos, která je kromě Slovenska a Maďarska také velmi známá českým divákům. Objevila se například v seriálech Svět pod hlavou, Bohéma, nebo v minisérii Herec a má za sebou i řadu celovečerních filmů, například významnou roli v pohádce Čertí brko, Chata na prodej, nebo hlavní roli ve filmu Fair Play, kde byla za roli Anny nominovaná na cenu Český lev za rok 2014. „Natáčí se mi opravdu velmi pěkně. Hrála jsem již v mnoha studentských filmech, ale tentokrát mám pocit, že natáčím s profesionály. Na filmu dělají talentovaní lidé, mají jasnou představu, co chtějí natočit a navzájem si pomáhají. Proto pro mě má projekt stejnou váhu, jako natáčení celovečerního velkofilmu," komentuje natáčení herečka Judit Bárdos.

„Téma filmu v sobě nese mnoho emocí, což je pro herce vždy vzrušující. Je tam objevování, loučení, hněv, vztek, bolest, odpuštění, vzpomínání. A kromě toho je pro mě výjimečné, že točíme postup práce na tvorbě sochy, která je ústředním objektem filmu. Tvářit se, že vím tvořit sochu mě velmi baví! " říká herečka hlavní role. „Je to krásný projekt, těším se na pokračování” dodává s úsměvem Judit Bárdos.

Druhou ústřední postavou je slovenský herec a komik Róbert Jakab, který je známý slovenskému publiku z řady filmů a seriálů. V roli faráře se představí Dušan Vitázek, který je známý především brněnským divadelním divákům. Vitázek hraje v Městském divadle Brno, je držitel dvou cen Thálie za výkon v muzikálu Hair a dvojroli Jekylla & Hydea ve stejnojmenném představení. Roli realitní makléřky zastane herečka maďarského původu, Ági Gubíková.

Natáčení překazil pozitivní test na koronavirus

Studentům už po třetím natáčecím dni však překazil práci vstup vyšší moci v podobě všudypřítomného koronaviru. I přes to, že byl každý člen štábu negativně otestovaný před příjezdem na natáčení i na samotném natáčení, tak antigenní testy nedokázaly zachytit výskyt viru, který se po třetím dni prokázal u jednoho člena štábu. „Hned potom, co jsme se dozvěděli, že konfirmační PCR test vyšel pozitivně jsme natáčení přerušili,” Popisuje vzniklou situaci Kába. „Nebyla to lehká situace, ale myslím, že zastavit natáčení bylo rozhodně správné. Zdraví je na prvním místě,” dodává.

Mladí filmaři se obrací na veřejnost formou crowdfundingové kampaně

Díky dodržování hygienických opatření a nejspíš i notné dávce štěstí se však nikdo jiný ze štábu nenakazil. Pro mladé filmaře však přerušení natáčení bohužel znamená navýšení nákladů v už tak velmi napjatém rozpočtu. Rozhodli se proto založit sbírku na HitHitu a hledat tak způsoby, jak film dofinancovat. Všichni studenti film tvoří bez nároku na honorář, ale i přes to jsou s natáčením spjaty nemalé náklady.

„Jde například o náklady na dopravu, ubytování, stravu, pronájem profesionální kamerové, zvukové, nebo osvětlovací techniky, náklady na rekvizity, nebo třeba pronájmy lokací,” vysvětluje Kába. Vybrané peníze použijí filmaři na všechny dodatečné náklady, které přesunem natáčení vznikly.

„Budeme vděčni za jakoukoliv finanční podporu, abychom byli v červnu film schopni co nejlépe dotočit. Věřím, že se nám tak povede film udělat ještě kvalitnějším a bude tak krásnou vizitkou nejen pro obce, ve kterých se natáčelo, ale i pro celý kraj," přesvědčuje producent.

Premiéru filmu plánují mladí filmaři na Moravě, právě v obci Rozhraní. Chtějí tak poděkovat vstřícnosti všem místním. Následně by film rádi přihlásili na české i světové filmové festivaly, kde věří, že bude dělat celému kraji krásnou reklamu. „Moc děkujeme všem, kteří nám drží palce a pomáhají nám dotáhnout projekt do úspěšného konce,” dodává s úsměvem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Kába | Zdroj s využitím TZ

Štítky flavia, judit bardos, filmaři, rozhraní, natáčení, hithit, kampaň, film, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, filmař, herec, COVID-19, socha, Dušan Vitázek, hlavní role, Ági Gubik, Michal Kováč, projekt, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí filmaři z FAMU natáčí originální snímek s Judit Bárdos. Kvůli koronaviru shání finance na dotočení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.