Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Strakonická teplárna znovu přerušila dodávky Energu. Letos už potřetí

, aktualizováno 22. června 2021, 15:46

Strakonická teplárna dnes přerušila dodávky tepla firmě Energo, která kromě jiného zásobuje přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Generální ředitel teplárny Pavel Hřídel řekl, že Energo teplárně neplatí. Přerušení dodávek potvrdil jednatel Energa Roman Němeček. Stejně jako jeden květnový víkend jsou obyvatelé 14 bytových domů bez teplé vody. Poprvé se to stalo v lednu.

„Striktně dodržujeme nařízení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), které určuje dodávky," řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Firmy spolu sice 24. května podepsaly novou smlouvu, podle Hřídela ale Energo dál neoprávněně odebírá teplo, protože neplatí a překračuje domluvené parametry smlouvy.

„Zjistili jsme, že teplárna odstavila celé sídliště, ale proč a jak, netušíme," řekl jednatel Energa Roman Němeček. Doplnil, že Energo nedokáže vodu lidem ohřát ze svých zdrojů.

Hřídel uvedl, že Energo nezaplatilo za květen, kdy byl podle smlouvy dohodnutý odběr 250 gigajoulů (GJ). Energo podle něj odebralo tepla ještě víc a neuhradilo ani smluvně dané množství. Za červen je podle ředitele teplárny domluvený odběr pro Energo 120 GJ, na červenec i srpen shodně 60 GJ.

Mluvčí ERÚ Michal Kebort řekl, že není běžné, aby teplárny odpojovaly své odběratele poté, co překročí stanovený odběr, aniž by s nimi předem jednaly. „Samozřejmě pokud situaci chtějí řešit ve prospěch spotřebitelů," uvedl Kebort.

Strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) řekl, že město, většinový akcionář teplárny, bude situaci řešit s ERÚ. „Nařídili nám (ERÚ), co máme dodávat, a to jsme dodali. Nechceme překračovat smlouvu danou ERÚ," řekl starosta. Na dotaz, jak město může zajistit lidem teplou vodu, dodal, že by museli porušit nařízení ERÚ. „Ale to si netroufáme, aby se nám to nevrátilo v pokutách," řekl Hrdlička. Již dříve uvedl, že teplárna dodávala Energu tři čtvrtě roku, aniž by byla smlouva podepsaná.

Podle Keborta není jasné, proč by teplárna měla platit pokutu, kdyby dodávky nepřerušila. „Argumentace, že snad Teplárna Strakonice nemůže dodávat tepelnou energii, protože by jí za to hrozily sankce ze strany ERÚ, když veškeré dosavadní kroky ERÚ směřovaly k tomu, aby teplo (teplárna) dodávala, je absurdní," uvedl Kebort. Dodal, že sankce by hrozila, kdyby firma dodávky přerušila neoprávněně.

Spor o platby

Teplárna vede s Energem spor o platby. Poprvé eskaloval v lednu, kdy teplárna krátce přerušila Energu dodávky. Podruhé je přerušila v květnu, kdy lidé na sídlišti Šumavská byli od pátku večer do nedělního dopoledne bez tepla a teplé vody. Topná sezona skončila 4. června, jak uvedla teplárna na webu, nyní tak jde o teplou vodu pro sídliště. Podle Němečka Energo teplárně nedluží. Vedení teplárny ale tvrdí, že jí Energo dluží, řádově jde o miliony Kč. O platby se firmy soudí.

Teplárna chce postavit teplovod na sídliště Šumavská a do lokality archeologa Dubského a vyřešit tak spor.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal už dříve předběžné opatření. Podle něj musela teplárna Energu dodávat a Energo za teplo platit. V květnu ERÚ rozhodl, že firmy musí uzavřít smlouvu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky teplárna, Strakonice, Strakonická teplárna, Energo, teplo, spor, Energetický regulační úřad, sídliště, Roman Němeček, teplá voda, Teplárna Strakonice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna znovu přerušila dodávky Energu. Letos už potřetí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.