Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tábor chce snížit rizika úrazů na Jordánu. Připravuje soubor pravidel

Tábor zavádí pravidla pro uživatele vodní nádrže Jordán. Opatření se týká především sportovců. Soubor pravidel s názvem Za bezpečný Jordán má na vodní nádrži snížit rizika úrazů. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení města. Reagují tak na některé situace z minulosti.

Údolní nádrže Jordán užívají naráz plavci, veslaři, potápěči nebo třeba rybáři. V loňském roce se na vodní ploše stalo několik událostí, kdy se například dálkový plavec málem střetl veslařem. Snahy o vytvoření pravidel jsou dlouhodobé, jasné kroky se ale prosadily až po těchto incidentech, uvedli zástupci města.

„Jde o to, aby byl mezi uživateli Jordánu vzájemný respekt,“ řekl mluvčí města Luboš Dvořák. Debatu s městem na toto téma inicioval veslařský oddíl, který má v Táboře silnou tradici a na Jordáně pravidelně trénuje. Veslaři při jízdě nevidí za sebe, a proto je žádoucí, aby jim v trase plavci nepřekáželi. Už nyní je veslařská trasa na vodní hladině vyznačena bójkami. Nově vzniklá pravidla jsou také doplněná mapkou, která dráhu veslařů kopíruje. Ačkoliv nejsou zásady vynutitelné, jde o prevenci, která má zajistit bezpečí a zdraví všech uživatelů.

Kritika rybářů

Podle zástupců radnice pravidla kritizují zejména rybáři, kteří chtějí mít loďky na vodě podle vlastního uvážení. Tvrdí, že je nové omezení v tomto ohledu limituje.

Jordán vznikl v roce 1492 a je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku. Město jej před osmi lety nechalo odbahnit, náklady na projekt činily 466 milionů korun. Ze dna Jordánu postupně zmizelo přes 260 tisíc krychlových metrů bahna. Rozsáhlou revitalizaci zkomplikovalo dvojí protržení hráze. Většímu využití Jordánu pro koupání brání vyšší množství fosforu ve vodě, který negativně ovlivňuje její kvalitu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky Tábor, Jordán, pravidla, vodní nádrž, veslař, Luboš Dvořák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor chce snížit rizika úrazů na Jordánu. Připravuje soubor pravidel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.