Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenty z budějcké zdrávky ocenili za dobrovolnickou činnost v době pandemie

Náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma předal společně s ředitelem Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích Karlem Štixem ocenění 36 studentům za jejich dobrovolnickou činnost v době pandemie. Vedle žáků ošetřovatelských oborů na střední zdravotnické škole to byli právě studenti oborů Diplomovaná všeobecná sestra a Diplomovaný zubní technik, kteří pomáhali všude tam, kde bylo třeba.

Studenti prvních a druhých ročníků českobudějovické „zdrávky“ se letos v lednu připravovali na zkoušky a zápočty, kterými měli završit zimní semestr. Pod vlivem okolností ovšem během jediného odpoledne změnili plány a přesunuli se ze školních lavic do tvrdé reality covidových oddělení.

Situace, které většina ze studentek a studentů znala pouze z literatury, odborných publikací nebo sdělovacích prostředků, najednou ze dne na den zažívali na vlastní kůži. Tato zkušenost pro ně musela být neskutečně náročná. Jak po fyzické, tak po psychické stránce. A oni to zvládli. Došli k poznání, že profese, o které se říká, že je skutečným posláním, není jenom fráze. Jsem hrdý na to, že máme v našem kraji takové studenty, a jsem rád, že jim mohu osobně stisknout ruku,“ řekl náměstek Klíma.

Právem pociťuje hrdost i ředitel školy Karel Štix. „Pracovali v mnohahodinových směnách v nemocnicích, v domovech seniorů, sociálních službách, na odběrových stanovištích a později při zajištění očkování v celém kraji. Pracovali bez úlev při studiu a často bez nároku na finanční odměnu. Brali dobrovolnou pomoc jako samozřejmost a přirozenou povinnost. A za to si jich já a všichni moji kolegové vážíme,“ řekl Štix a dodal: „Všichni zdravotníci – lékaři, sestry a další personál, nás každý den přesvědčovali o tom, že jsou to právě oni, bez nichž se neobejdeme. Jejich nasazení vysoce ocenila celá společnost, a to je také jeden z důvodů, proč je v letošním roce o studium ve zdravotnických oborech tak veliký zájem.“

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ocenění, studenti, pandemie, covid, Pavel Klíma, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenty z budějcké zdrávky ocenili za dobrovolnickou činnost v době pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.