Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejvhodnějí voda na koupání na jihu Čech je v lipenské přehradě

Nejvhodnější voda ke koupání je ve sledovaných lokalitách v Jihočeském kraji v lipenské přehradě. U pláže v Horní Plané a v Černé v Pošumaví vykazuje podle hygieniků nejvyšší možnou kvalitu. Na pětistupňové škále je hodnocena stupněm jedna.

„Na plážích v Horní Plané a v Černé Pošumaví je voda vhodná ke koupání. Ale o kousek dál v Lipně nad Vltavou je na stupni číslo tři, což znamená zhoršená jakost. Nevíme, jestli je to tím, že už se místo nachází poblíž hráze, nebo v tom hrají roli jiné faktory," uvedl Vratislav Heinige z jihočeské krajské hygienické stanice.

Zhoršená jakost vody je rovněž ve dvou sledovaných lokalitách v nádrži Orlík. Jde o Radavu a veřejné tábořiště Podolsko. „Podle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ," řekl Heinige.

Nejhorší vodu nyní mají dva rybníky u Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku. Hejtman i Staňkovský rybník podle hygieniků nemají vodu vhodnou ke koupání. „Jedná se o dlouhodobý trend. V Hejtmanu voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," dodal Heinige.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj, koupání, Vodní nádrž Lipno, Česko, Horní Planá, Pošumaví, Krajská hygienická stanice, Lipno nad Vltavou, Vodní nádrž Orlík, Podolsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvhodnějí voda na koupání na jihu Čech je v lipenské přehradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.