Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Observatoř Kleť? Blíže ke hvězdám už to v Česku nejde

PR článek

Svět planetek a komet je lovištěm astronomů a jejich dalekohledů na nejvýše položené hvězdárně v ČR. Kosmická hlídka na Kleti hlídá oblohu a hledá potenciálně nebezpečná kosmická tělesa, která by se mohla střetnout se Zemí. Během letních prázdnin láká Observatoř Kleť návštěvníky k nahlédnutí do kosmických dálek během každodenních komentovaných prohlídek. Jak vypadá zdejší vědecká práce, jaké jsou planetky a komety zblízka a jak se jeví Slunce v dalekohledu?

Hvězdárna Kleť leží na vrcholu známé hory mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Tradiční komentované exkurze kromě tématu blízkozemních asteroidů a pozorování Slunce dalekohledem letos navíc připomenou významné milníky cestování do vesmíru. „Dobýváme vesmír - a vesmír dobývá nás,“ říká s nadsázkou Miloš Tichý z kleťské hvězdárny. Vystihuje to naši pozici v kosmu, kde lidé na jedné straně podnikají odvážné výpady mimo planetu Zemi, na straně druhé však vesmír dává vědět o své nezměrné síle. „Bombardování asteroidy provází naši planetu odnepaměti a i v současnosti na zem dopadá kosmický materiál, v průměru asi sto tun ročně. Velké nárazy známe spíše z historie, ale právě proto zde na Kleti funguje pozorování zaměřené na planetky, abychom případné hrozby mohli předvídat včas,“ upřesňuje Miloš Tichý.

Výstava na Kleti letos kromě “tradičních“ planetek a komet připomíná různá výročí: 60 let od prvního letu člověka do vesmíru, 40 let od prvního startu raketoplánu a 30. červen je dokonce mezinárodním dnem asteroidů. Na Kleti je otevřeno v červenci a srpnu denně s prohlídkami v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30.

Observatoř Kleť je nejvýše položenou hvězdárnou v ČR, z výšky 1070 m n. m. má jedinečný výhled do krajiny i do vesmíru. Za jasného počasí nabízí pozorování Slunce a slunečních skvrn v přímém přenosu, a to největším čočkovým dalekohledem u nás. Kleť patří v oboru výzkumu planetek a komet ke světové špičce a úzce spolupracuje s ESA na mezinárodních projektech pozorování. Kleť je pobočkou budějovické Hvězdárny a planetária. I tam v létě probíhají projekce atraktivních pořadů o vesmíru v digitálním planetáriu.

Ohodnoť článek

Štítky hvězdárna, planetárium, Kleť, vesmír, Česko, planetka, kometa, Slunce, Země, Miloš Tichý, Evropská kosmická agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Observatoř Kleť? Blíže ke hvězdám už to v Česku nejde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.