Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žena chovala dvě desítky argentinských dog v otřesných podmínkách. Zubožená zvířata skončila v útulcích

Celkem 21 argentinských dog odebrali včera inspektoři veterinární správy chovatelce z obce Oldřiš u Blažejova na Jindřichohradecku. Zvířata byla zanedbaná, podvyživená a žila ve špatných podmínkách. Nyní se o ně stará několik útulků po celé republice.

Podnět ke kontrole chovu v obci Oldřiš dostali veterináři v polovině června. Podle oznamovatele se mělo na místě nacházet větší množství argentinských dog chovaných ve špatných podmínkách.

„Při kontrole v místě chovu bylo zjištěno hned několik porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání spočívající zejména v omezování napájení, omezování pohybu a nevhodných podmínkách chovu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Zvířata majitelka chovala v přívěsu s malým výběhem, který byl špinavý od výkalů a nacházely se v něm nebezpečné předměty, o které se mohla zvířata poranit. Na místě měl být podle Vorlíčka jeden dospělý pes, tři feny a 17 štěňat. „Část psů byla ve špatném výživném stavu, či měla zdravotní problémy. Některá zvířata vykazovala na těle čerstvá i starší zranění svědčící o tom, že v omezeném prostoru dochází k jejich vzájemnému napadání,“ uvedl.

Ve středu na místo dorazili veterináři spolu s policií, pracovníky městského úřadu z Jindřichova Hradce a zástupci několika útulků a zvířata majitelce odebrali. Zanedbané psi odvezli zástupci útulku Dogpoint do Lhotky u Kostelce nad Černými lesy, některá zvířata putovala do záchytných kotců města Nová Bystřice, do útulku pro psy a kočky v Táboře nebo do útulku Animal Rescue v Českých Budějovicích.


Místo, kde majitelka chovala 21 argentinských dog.

Špinavá, ustrašená a poraněná zvířata

„K nám do útulku jsme přijali čtyři štěňata ve věku osmi měsíců. Dva psi a dvě feny. Obecně všechna zvířata byla velice špinavá od exkrementů. Pokousaná od nějakých vzájemných potyček nejspíš. Měla přerostlé drápy,“ popsal Vladimír Kössl z Animal Rescue.

Povahově jsou podle něj zvířata rozdílná. Jedno ze štěňat má být v relativně dobrém stavu a má jevit zájem o člověka. S dalšími už je to podle Kössla horší. „Jedno štěně je velice ustrašené, ale nějakým způsobem je v běžném režimu schopné fungovat. Jedna fenečka je bohužel úplně paralyzovaná strachem, ta v podstatě jen leží. Případně v panice utíká,“ popsal.

Nejhůře na tom podle něj byla právě štěňata, který trpěla nedostatkem potravy a prostoru. „Ta štěňata nebyla schopna si vybojovat své místo. Tam to skutečně bylo o tom, že se každý musel protlačit a kdo měl slabší lokty, tak měl smůlu,“ komentoval Kössl.

V současné době jsou všechna zvířata umístěna do předběžné náhradní péče. Jde o opatření, které má zabránit dalšímu zanedbávání. S majitelkou by mělo být zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto, co bude se zvířaty dál.

Zvířata se nyní podle Kössla v útulku seznamují s ostatními pejsky v útulku a probíhají u nich první veterinární prohlídky. „U některých zvířat bude provedeno hlubší vyšetření, rentgeny kyčlí a podobně,“ uvedl.

„Uvidíme, kam se to všechno zlomí, já pevně věřím, že to půjde dobrým směrem. U dvou psů mám už teď vyloženě dobrý pocit, u dvou psů nevím. Myslím si, že ti si to ponesou celý život, pravděpodobně u nich bude nějaké trauma,“ komentoval následující kroky.


Kotec, kde byla zvířata chována.

Zvířata pravděpodobně nebyla určena k prodeji

Podle zasahujících majitelka nejspíš neplánovala zvířata prodávat. „Pokud by na tom ta paní chtěla vydělávat, tak už by ta štěňata byla pryč. Spíš to byl podle mě neuvážený, nezvládnutý chov,“ řekl Kössl.

V momentě, kdy to bude možné, a úřady to povolí, budou útulky hledat pro pejsky nové majitele. „Nyní to není na pořadu dne. Teď potřebujeme celou situaci stabilizovat. Proto prosíme veřejnost, aby nám dala čas, než budeme moct za pejsky pustit návštěvy a případné venčitele,“ apeloval Kössl.

Redakce Drbny se pokusila majitelku jednadvaceti argentinských dog na místě zastihnout a získat její vyjádření. Bezúspěšně. „Asi je v práci,“ sdělila sousedka Zdeňka, která více nechtěla redakci sdělovat. „Musíte se bavit s ní, ne se mnou. Za sebe můžu říct, že to je dobrá chovatelka,“ dodala. Podle dalších obyvatel z okolí však na místě policie několikrát zasahovala. „Často tam byl slyšet štěkot psů. Podle všeho ale ta zvířata neměla na prodej,“ uzavřel další z místních.    

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk, Facebook Dogpoint, SVS

Štítky argentinská doga, týrání, Jindřichohradecko, státní veterinární správa, pes, štěně, Oldřiš, okres Jindřichův Hradec, Blažejov, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena chovala dvě desítky argentinských dog v otřesných podmínkách. Zubožená zvířata skončila v útulcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.