Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zdravotní klauni rozdávají radost i v době koronaviru. Když nemohli do budov, rozveselovali ze vzduchu

Ačkoliv se část loňského roku nemohli dostat do nemocnic a sociálních zařízení, šestaosmdesát profesionálních Zdravotních klaunů si k pacientům cestu našlo. Ať už to bylo přes počítač nebo na vysokozdvižné plošině. Dobročinná organizace Zdravotní klaun působí v Česku už dvacet let a červené nosy rozdávaly radost i v době přísných koronavirových opatření. Za rok 2020 nadělili Zdravotní klauni dětem přes patnáct tisíc hodin smíchu.

Zdravotní klaun je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která od roku 2001 pomáhá dětským i geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. V ČR působí 86 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 8 domovů pro seniory a jeden hospic.

Poslání Zdravotních klaunů je prosté: zpříjemnit zvláště malým pacientům obtížný pobyt v nemocnici. „Je vlastně paradox, že jsme to nemohli dělat právě v době, kdy se cítili nejosaměleji. Proto jsme se omezením takřka obratem přizpůsobili a našli si k dětem i seniorům cestu,“ říká ředitelka Zdravotního klauna Kateřina Slámová Kubešová.

„Naštěstí se nás nejpřísnější omezení ve smyslu zákazu návštěv Zdravotních klaunů týkala jen v tom nejtvrdším lockdownu, tj. v dubnu 2020. Díky dodržování hygienických opatření a důvěře nemocničního personálu jsme i přes pokračující pandemickou situaci mohli klauniády pořádat fyzicky,” doplňuje.

Klauni v roce 2020 zvládli: 

⦁    2 195 návštěv dětí v 63 nemocnicích po celé České republice, 
⦁    182 doprovodů na operační sály v 7 nemocnicích,
⦁    72 individuálních návštěv vážně nemocných dětí ve FN Motol,
⦁    40 návštěv u těžce nemocných dětí v Nemocnici Hořovice,
⦁    48 návštěv na dětské pohotovosti ve FN Brno, 
⦁    a další aktivity v domácnostech a několik cyklů Cirkus Paciento
⦁    140 virtuálních klauniád (včetně zapůjčení tabletů pacientům),
⦁    405 videí na vlastním YouTube kanálu Smích online
⦁    529 klaunských dopisů obzvláště seniorům (projekt Klaunská pošta)

„Čtyři pětiny aktivit financují individuální dárci, za což jim patří velký dík. Ovšem to neznamená, že by svůj podíl neměli také dárci firemní. Stejně tak vítáme i první příspěvky od samospráv, tedy měst a obcí. Umožňují nám dělat práci, která pomáhá malým pacientům i seniorům,“ dodává Kateřina Slámová Kubešová. Celkem tak 86 klaunů stihlo v minulém roce 3 816 návštěv. 

Dobří herci a improvizátoři se znalostí medicíny

Pravidelně se vzdělávají, procházejí uměleckými dílnami a semináři s odborníky a neustále pracují na tom, aby zachovali prvotřídní úroveň profesionality své práce, která, jak je známo, dokáže rapidně zlepšit stav pacienta. Jako potvrzení získané odbornosti mají všichni Zdravotní klauni certifikaci společnou všem partnerským organizacím mezinárodní sítě Red Noses International

.Poptávka po profesionálních vystoupeních je vysoká, pro Zdravotního klauna je však klíčové upřednostnit kvalitu nad kvantitou. Klauni jsou profesionálové, kteří musí být jednak opravdu dobrými herci a improvizátory, musejí mít ale do určité míry také znalosti z medicíny, psychologie a komunikace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotní klaun | Zdroj s použitím TZ

Štítky zdravotní klauni, nemocnice, domovy pro seniory, pacient, Česko, návštěva, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Hořovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní klauni rozdávají radost i v době koronaviru. Když nemohli do budov, rozveselovali ze vzduchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.