Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na českobudějovických trávnících našli biologové další ohrožené druhy rostlin

Už třetí sezónu některé městské trávníky v Českých Budějovicích rozkvétají díky méně častému sečení. Biologický průzkum na nich vloni a letos odhalil výskyt několika ohrožených druhů rostlin.

Extenzivně sečené trávníky v Českých Budějovicích podporují nejen biologickou rozmanitost, poskytují potravu opylovačům a dalším druhům hmyzu, ale také zlepšují městské mikroklima, snižují prašnost a lépe zadržují vodu. Obyvatelé se s nimi mohou setkat třeba na sídlištích Máj a Vltava, v okolí Výstaviště, u Velkého jezu a od letoška nově i v Havlíčkově kolonii. Na výběru vhodných lokalit a jejich biologickém průzkumu s magistrátem spolupracuje neformální skupina občanů, jejímiž členy jsou i mnozí přírodovědci.

Více nesečených míst, více vzácných rostlin

„Už vloni na jednom místě vykvetly zvonky klubkaté. Naše skupina na jejich výskyt upozornila magistrát a bylo dohodnuto, že se nechají vykvést a vysemenit. Letos už máme takové lokality dvě a také počet míst, kde se méně seče a trávníky kvetou, se opět zvýšil,“ říká Jiří Řehounek z Cally.

„Každoročně na městských trávnících provádíme biologické průzkumy, díky kterým jsme objevili hned několik ohrožených druhů rostlin. Mezi ty nápadnější, kterých si všimne i běžný kolemjdoucí, patří zvonek klubkatý nebo zvonečník černý. Letos jsme však během průzkumu našli i několik dalších ohrožených druhů,“ popisuje Eva Koutecká, botanička z Přírodovědecké fakulty JU.

Zvonečník, jestřábník nebo lomikámen

V trávnících byly letos objeveny například zvonečník černý, zvonek klubkatý a jestřábník klubkratý. Z dalších zajímavých druhů byly na budějovických trávnících nalezeny například lomikámen trojprstý, který patří i mezi druhy chráněné zákonem, dále druhy červeného seznamu bělolist rolní, nepatrnec rolní či úrazník brvitý. V těchto případech jde spíše o druhy méně nápadné, kterých si běžný kolemjdoucí ani nevšimne.

„Mozaiková seč městských trávníků však není primárně zaměřená na ohrožené druhy, ačkoli jejich výskyt bereme jako zajímavý bonus. Je skvělé, že díky ní ve městě kvetou běžné luční druhy jako lomikámen zrnatý, zvonek rozkladitý, kopretina bílá, chrastavec rolní nebo chrpa luční. Odložené kosení jim pomáhá, aby se mohly vysemenit a šířit,“ uzavírá Eva Koutecká.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rozkvetlé Trávníky ČB, Calla

Štítky rozkvetlé trávníky, květiny, České Budějovice, věda, trávník, ohrožený druh, rostliny, Vltava, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na českobudějovických trávnících našli biologové další ohrožené druhy rostlin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.