Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Česko se ženou silné bouřky. Podle meteorologů budou stoupat hladiny řek

Na Česko se opět ženou silné bouřky. Meteorologové vydali na víkend výstrahu, která se vztahuje na většinu země, s výjimkou Zlínského, Ústeckého, Karlovarského a části Jihomoravského kraje. Kvůli dešti mohou vystoupat hladiny některých toků.

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji a také na Králicku v Pardubickém kraji mohou být bouřky od dnešního poledne. Doprovázet je bude přívalový déšť s úhrny až 30 milimetrů. Meteorologové nevylučují krupobití, nárazový vítr může také lámat větve stromů. Zejména menší toky mohou dosáhnout druhého povodňového stupně. Výstraha pro tyto oblasti platí do dnešních 22:00.

Od sobotních 9:00 do nedělních 10:00 je pak vyhlášena výstraha před bouřemi pro celou Českou republiku s výjimkou krajů Karlovarského, Ústeckého a Zlínského. „Očekává se ojedinělý výskyt přívalového deště nebo silných bouřek s úhrny kolem 45 mm během krátké doby,“ uvedli meteorologové.

Srážky budou v sobotu a v neděli zesílené na úpatí Novohradských hor a Šumavy, což by mělo způsobit výrazné vzestupy řek v celém povodí Vltavy. V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovicemi, Otavy a Blanice proto hrozí v sobotu i v neděli ojediněle dosažení i vyšších stupňů povodňové aktivity. "Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti (1. SPA), ten však může být překročen i v ostatních částech povodí horní Vltavy po hráz vodního díla Orlík," dodal ČHMÚ.

Silné bouřky zasáhly Česko také v úterý a ve středu. Hasiči kvůli nim měli stovky výjezdů, desetitisíce domácností zůstaly dočasně bez dodávek proudu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky meteorologové, výstraha, počasí, bouřka, Česko, Olomoucký kraj, Karlovarský kraj, Zlínský kraj, Ústecký kraj, Jihomoravský kraj, Vltava, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Česko se ženou silné bouřky. Podle meteorologů budou stoupat hladiny řek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.