Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zeleň v ulicích, vlastní kino i prosperující obecní firma. Chceme být víc soběstační a vytvořit příjemné místo k životu, říká starosta Lišova

PR článek

Ačkoliv má město Lišov čtyři a půl tisíce obyvatel, rozloha katastru obce je dvakrát větší než sousední stotisícové České Budějovice. Tím však výjimečnost obce, která je “moc malá na město a moc velká na vesnici”, nekončí. Lišov udává směr především v časech, kdy jiné obecní samosprávy musí utahovat opasky. Lišov se snaží využívat svůj rozsáhlý majetek k vlastnímu hospodaření a tam, kde jiní škrtají, Lišov investuje.

Město Lišov leží na frekventované silnici mezi Třeboní a Českými Budějovicemi. Spousta Jihočechů tak zná obec minimálně pohledem z auta. „Když stojí lidé v kolonách na vytížené silnici, alespoň stojí obklopeni zelení,” glosuje s úsměvem starosta města Jiří Švec. Zároveň však dodává, že stavba obchvatu by měla započít již na přelomu let 2022 a 2023.

Malé velké město

Městečko sousedící s krajskou metropolí zaujme už při pohledu na katastrální mapu. Svou výměrou (96 km²) totiž České Budějovice (55,6 km²) téměř dvojnásobně převyšuje. „Je to dáno historicky už od dob středověku, kdy tehdejší královské panství Hluboká určilo Lišovu správní území dokonce ještě větší, než má dnes,” vysvětluje Jiří Švec. 

Čtyř a půl tisícové městečko, spravující ještě deset okolních vesnic, vlastní 580 hektarů lesů, 42 hektarů rybníků a propachtovává více než 200 hektarů zemědělské půdy. „Pro spoustu obcí může být tak rozsáhlý majetek kvůli nutnosti řádné správy spíše přítěží. My jsme se rozhodli hospodařit po vzoru tradic jihočeských sedláků,” říká starosta Švec.

Práce v lese, na rybnících i ve městě

Co to v praxi znamená? „Naše městská firma, Služby Lišov s.r.o., se stará nejen o kompletní správu našich lesů a některých rybníků, ale také opravuje cesty, zajišťuje odborné zahradnické práce, drobné stavební práce, provozuje městskou centrální kotelnu a samozřejmě zajišťuje i běžné práce v ulicích města a v okolních vesnicích,” vysvětluje starosta.

„Komunální firma má šikovné zaměstnance, kteří jsou skutečně univerzálními pracovníky. Umí vzít do ruky motorovou pilu, řídit naše nákladní vozy i traktory, ale také třeba sázet macešky nebo obsluhovat velkou štípací linku při výrobě palivového dřeva,” říká Jiří Švec.

Dává přitom k dobru jednu z nedávných akcí zaměstnanců městské firmy. „Rozhodli jsme se vysázet ve městě hruškový sad a podél hlavní třídy další okrasné stromy. Pro zahradnické firmy bylo ale dodání klasických vysokokmenných hrušní problematické”, popisuje. Naši chlapi si tak sami našli pěstitele vybraných odrůd a dojeli do Kolína a na Moravu pro sedmdesát stromů, které odborně vysázeli a nyní o ně úspěšně pečují,” nešetří chválou starosta.

„O město a okolí se samozřejmě starají i zaměstnanci městského úřadu, protože 100 milionový rozpočet města vyžaduje při tak rozsáhlém spravním území skutečně pečlivé plánování a peněz není nikdy nadbytek,” dodává.

Elektrické multikáry, LED osvětlení ulic

I díky vlastnímu hospodaření tak Lišov vzkvétá. A to jak obrazně - růže a mnoho květinových záhonů ve městě nepřehlédnete - tak ekonomicky. „Město i jeho komunální firma prosperuje a díky ziskovému hospodaření generuje prostředky pro další rozvoj a invetice. Ty pak zlepšují městskou infrastrukturu,” popisuje Švec.

Jednou z takových investic bylo vybudování moderního areálu právě Služeb Lišov s.r.o. Na místě bývalého brownfieldu vyrostlo zázemí komunální firmy s novými budovami a moderní technikou, která splňuje aktuální nejpřísnější ekologické normy. „Díky této technice, kde najdete i elektromobily, zajišťuje město Lišov nejen péči o svůj vlastní majetek, ale nabízí některé odborné práce i okolním samostatným obcím. Jedná se například o strojní zametání, frézování a čištění příkopů, odborné těžařské práce apod.," přibližuje starosta.

Město se také snaží chovat ekologicky. „Příkladem je třeba veřejné osvětlení, které zajišťuje téměř 750 sloupů s chytrým LED osvětlením, které umí i automaticky snižovat svůj výkon během nejhlubší noci. Takto je osvětleno i všech deset vesnic patřících k Lišovu. Jen za elektřinu díky tomu ušetříme milion korun ročně ve srovnání s dobou před jejich instalací,” vypočítává.

Nový kulturák, supermoderní kino i desítky dětských hřišť

Dle slov starosty se město snaží šetřit přírodu i peněženku. „Určitě ale nebudeme šetřit na občanské vybavenosti. Zatímco většina malých městských kin při přechodu na digitální promítání skončila, my jsme investovali do stavební rekonstrukce kina i do jeho technologie. Díky tomu máme v Lišově jedno z nejlepších jednosálových kin v republice. Samozřejmostí je pohodlí, prostorový 3D zvuk i 3D obraz. Můžete si zde koupit kávu, colu, nachos i popcorn. To vše za poloviční ceny než v krajském městě,” říká Jiří Švec.

Výjimečné zázemí pro společenské akce v Lišově poskytuje i nově zrekonstruovaný Kulturní dům, který dokonce získal cenu PRESTA za unikátní architektonický počin. Kromě kultury podporují v Lišově sport a aktivní životní styl obecně.

Nejen domácí sportovci tak mají k dispozici nově rekonstruovaný Sportovní areál Lišov, kde je nové fotbalové hřiště s přírodní i umělou trávou, tartanová atletická dráha, nová tribuna i osvětlení. „Nejen ve městě, ale i v nejmenší vesnici se čtyřiceti obyvateli pak najdete dětská hřiště. Máme zde i skatepark, workoutové hřiště nebo přírodní koupaliště,” uzavírá výčet starosta. „Když jsme se pak dětí v základní škole zeptali, co jim tu chybí, postavili jsme nový skatepark a workoutové hřiště,” uzavírá výčet hrdý starosta.

Sousedská snídaně s palačinkami a zvuky moře

Vedle dalších společenských událostí se lišovští mohou každoročně těšit také na městem pořádaný rockový festival Rockfest Lišov nebo řezbářské sympozium Lišovská řežba, které vždy ozdobí město a jeho okolí mnoha dubovými sochami.

„Specialitou posledních let je také naše Sousedská snídaně, kde si mohou sousedé v klidu sednout, popovídat si a pochutnat si na lívancích za zvuků moře nebo hudby,” popisuje starosta. „V tomto ohledu jsme se inspirovali u Járy Cimrmana, který také daroval Pražanům moře, byť jen na půl hodiny,” směje se.

Lišov je příjemné místo k životu

I díky zmíněným hospodářským aktivitám města starosta neztrácí optimismus. Přestože se obce i celá společnost musí vypořádat s celkovým zadlužením státu a rostoucími cenami energií, odpadů a stavebních prací, za důležité považuje udržet vysokou úroveň občanské vybavenosti a podpory spolků a kultury v obcích. 

„Vždy jsme jeli na plný plyn a podařilo se nám zrealizovat stovky významných investic, které by dnes stály mnohonásobně víc prostředků. Přesto je to úsilí, ve kterém nikdy nebudeme v cíli a máme připraveny další investice za stovky milionů korun. A to je záruka, že se nezastaví rozvoj našeho města, které tak vždy bude dobrým místem k životu,” uzavírá starosta Lišova Jiří Švec.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Lišov

Štítky Lišov, město, zeleň, kino svět, služby lišov, obyvatelé, kino, Jiří Švec, České Budějovice, moře, les, Jára Cimrman, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeleň v ulicích, vlastní kino i prosperující obecní firma. Chceme být víc soběstační a vytvořit příjemné místo k životu, říká starosta Lišova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.