Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Některé firmy musí rušit směny, chybí materiál. Řada automobilek kvůli nedostatku čipů omezuje výrobu

Budějovický Bosch i dačická THK, výrobci dílů do aut, musí rušit směny, protože je na trhu málo polovodičů a jiných materiálů. Strakonická ČZ zatím tyto problémy neřeší. Řada automobilek kvůli nedostatku čipů omezuje výrobu.

Výroba ve Škoda Auto bude kvůli nedostatku čipů stát i týden po dovolené

Výroba v automobilce Škoda Auto se nerozjede ani v týdnu po celozávodní dovolené, která je plánována na první dva týdny v srpnu. V celé řadě provozů letní odstávka kvůli nedostatku dílů začala již v průběhu tohoto týdne. Zaměstnanci budou během týdne po celozávodní dovolené dostávat 85 procent průměrné mzdy

"Situace v automobilovém průmyslu je nadále velmi složitá. Nedostatky komponentů, hlavně polovodičů, vedou k omezování výroby u našich zákazníků, a tím i ke snižování objemu výroby v našem výrobním závodě. Zákazníci snižují objednávky v krátkém časovém horizontu, a tak často nemůžeme reagovat jinak než rušením již naplánovaných směn," sdělil jednatel českobudějovického závodu Bosche Milan Šlachta.

Jak řekl v červnu, loni přesměrovali výrobci čipů své kapacity na zákazníky spotřební elektroniky, protože automobilový průmysl zažil kvůli covidu útlum, zatímco prodej počítačů či telefonů rostl. Když se výroba aut vrátila na předkrizová čísla, kapacita chybí.

Bosch měl v květnu a červnu řadu zákazníků, kteří omezili výrobu i na měsíc, rušil proto desítky směn. Šlachta míní, že problémy budou pokračovat i ve třetím čtvrtletí. V Budějovicích firma nejvíc sleduje vývoj u producentů granulátu pro výrobu plastových dílů. V celém koncernu funguje několik krizových týmů, které řeší nedostatek čipů nebo plastů.

Dvoutýdenní odstávka v THK

Dačická firma THK Rhythm Automotive Czech jedná o rušení směn s odboráři. "Máme pocit, že situace se v posledních týdnech zhoršuje, kdy se k tomu kromě čipů přidávají problémy se zámořskou dopravou, cenami komodit, dostupností. Teď nám způsobily problémy záplavy v Německu, kdy naši subdodavatelé museli zavřít, aby dali provozy do pořádku. Momentálně máme výrazně míň zakázek než jsme počítali a musíme se s tím vyrovnávat," řekl finanční ředitel firmy Ladislav Černý.

Začátkem srpna bude v THK s 800 pracovníky plánovaná dvoutýdenní odstávka. Už teď ale vedení řeší s odbory rušení směn za zkrácené mzdy. "Máme nařízení vybírat dovolené, zakázek je málo. Zatím nechceme přistoupit k dramatičtějším věcem jako snižování stavů, ale situace je krajně nejistá a nevidíme světlo na konci tunelu. Zákazníci by rádi vyráběli, ale nemají z čeho, takže nám zakázky posouvají," řekl Černý.

Strakonická ČZ s více než 1100 zaměstnanci se s poklesem poptávky nesetkala. Dodává nejen výrobcům aut, ale i firmě John Deere, jež vyrábí traktory. "Spíš se musíme hodně činit, abychom byli ve stavu plnit objednávky. Teď je celozávodní dovolená, ovšem některé výrobní celky pár dní pojedou, aby zajistily požadavky zákazníků," řekl mluvčí ČZ Jan Pěnkava.

Budějovický Bosch s 3800 zaměstnanci, jenž patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut, skončil loni ve ztrátě po zdanění 121,9 milionu při tržbách 17,4 miliardy Kč. Příčinou byla koronakrize, stejně jako u THK, jež měla loni provozní ztrátu 66 milionů korun, když utržila 3,7 miliardy. Bosch i THK byly předloni v zisku. ČZ měla loni nekonsolidované tržby 1,33 miliardy korun a bude v zisku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/David Taneček

Štítky ČR, automoto, stroje, elektronika, firmy, Jihočeský, výroba, automobilka, Robert Bosch GmbH, ŠKODA AUTO a.s., Ladislav Černý, John Deere, Jan Pěnkava, koronavirová krize, THK RHYTHM AUTOMOTIVE CZECH, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé firmy musí rušit směny, chybí materiál. Řada automobilek kvůli nedostatku čipů omezuje výrobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.