Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hemoroidy: Proč je nebrat na lehkou váhu a nepodléhat společenskému tabu

PR článek

Diskomfort při sezení, svědění či pálení v oblasti konečníku, bolestivé vyprazdňování nebo také krev na toaletním papíru a na stolici. To jsou symptomy, jež mohou signalizovat hemoroidy, ale i jiné zdravotní potíže. Jak se v této problematice zorientovat a proč se nevyplácí hemoroidy podceňovat?

Přesto, že hemoroidy, lidově „hemeroidy” nebo také zlatá žíla trápí více než třetinu světové populace, řešení hledají jen pouhá 4 procenta z postižených. Na vině je zpravidla ostych v kombinaci s vědomím, že se jedná „jen" o zvětšenou žílu, která není životu nebezpečná a po nějakém čase se zase sama vrátí do normálu. Omyl ale může být bohužel pravdou.

Běžné hemoroidy samy o sobě sice závažné nebývají, pokud jsou ale dlouhodobě neléčené, mohou přerůst do stádií, kdy dojde nejen k vyhřeznutí postižené žíly, ale i celého konečníku a situaci je pak možné řešit pouze chirurgickým zákrokem, jehož vedlejším efektem může být například i samovolný únik stolice.

Že hemoroidy i onemocnění konečníku představují ve společnosti tabu, jehož důsledkem je i to, že lidé často trpí „tiše“ či nevyhledají včas odbornou pomoc, si uvědomují i tvůrci projektu Sedimvklidu.cz. Připravili proto i portál, který poskytne nejdůležitější informace o prevenci, možnostech léčby a úlevy i interaktivní mapu, která vyhledá specialistu ve vybrané lokalitě.

Dalším úskalím hemoroidů, a to zejména těch vnitřních - jež nejsou viditelné ani se nedají jednoduše nahmatat - je totiž fakt, že jejich příznaky lze snadno zaměnit za symptomy mnohem vážnějších potíží. Typicky to může být zánět tlustého střeva, divertikulitida, polyp tlustého střeva nebo v nejhorším případě kolorektální karcinom, jehož prognózy nejsou nijak příznivé.

Mezi charakteristické příznaky hemoroidů patří:

  • podráždění, citlivost, svědění a pálení v oblasti konečníku,
  • hrudky okolo řitního otvoru,
  • bolesti při pohybu střev a při stolici,
  • jasně červená krev na stolici nebo na toaletním papíru.

Důvodem, proč hemoroidy řešit, tedy není jen zajištění vlastního komfortu, ale také vyloučení jiných vážných nemocí.

Život bez hemoroidů

Hemoroidy se objevují proto, že dochází ke zvýšenému tlaku na stěny cév v oblasti konečníku, a to vlivem zácpy, průjmu, těhotenství, dlouhodobého sezení, nevhodné stravy nebo také obezity, věku či určitých zdravotních dispozic.

Základním krokem pro život bez hemoroidů je úprava jídelníčku (tak, aby obsahoval dostatek vlákniny), příjem optimálního množství tekutin, zvýšená hygiena a také pravidelný pohyb, který jednak pomáhá kompenzovat dlouhodobé sezení a zároveň přispívá k udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Pro úlevu od pálení, svědění a dalších nepříjemných průvodních jevů se používají například čípky nebo masti. Pro intimní hygienu v anální oblasti je pak vhodné během léčby volit spíše vlhčené ubrousky namísto toaletního papíru. Pokud ale tyto metody nezabírají nebo se hemoroidy objevují opakovaně, případně máte-li podezření, že průvodní jevy mohou signalizovat jiný problém, neváhejte s návštěvou lékaře. Jedině on totiž může stanovit přesnou diagnózu a čím dříve bude zahájena vhodná léčba, tím větší je šance na úspěšné uzdravení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hemoroidy, onemocnění, hemoroid, konečník, toaletní papír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hemoroidy: Proč je nebrat na lehkou váhu a nepodléhat společenskému tabu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.