Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Upečte to s námi, říkají pekaři z budějického Penamu

PR článek

Každý, kdo doma zkusil upéct chleba, nebo třeba koláče, dobře ví, že to není nic snadného. A teď si představte, že v pekárně pečou každý den tisíce a tisíce kusů. Zajímalo vás někdy, jak se peče ve velkém? Uvažovali jste o práci v pekárně? Tak se pojďte „podívat“, jak to funguje v českobudějovickém Penamu.

Na začátku všeho je mísič. Jeho úkolem je nadávkovat všechny suroviny a vymíchat perfektní těsto. Hodně mu v tom pomáhá technika, ale rozhodně to není bezmyšlenkovitá práce. Jako mísič začínal i Jiří Chrdle, který dnes dělá vedoucího výroby. „Nejdřív jsem dělal na chlebu, nějaký čas jsem míchal těsto na rohlíky, veky, housky a pak jsem se zase vrátil k chlebu. Vyzkoušel jsem si také pečení, časem jsem dělal i technologa. Vlastně tady není pracoviště, na kterém bych nedělal. Pro vedoucího výroby je to obrovská výhoda,“ popisuje.



Vymíchané těsto se dál tvaruje, kyne, vlaží, a když přijde ta pravá chvíle, zamíří do pece. Tu má na starosti další z pekařů, kterému se tady říká „pecák“. I jemu hodně pomáhá moderní technika. „Dneska je to menší dřina a pečení je celkově mnohem víc automatizované. Taková ta klasická ruční práce odpadá. U nás třeba pekař nemusí nutně umět ručně válet chleba, ale zase umí třeba krásně ovládat pec,“ vysvětluje vedoucí výroby. A pokud si představujete, že se chleba sází do pece lopatou, jako jste to viděli třeba v pohádce, tak jste na omylu. Zdejší pec je průběžná, tzn. uvnitř jede dlouhý rošt, na jednom konci na něj najíždějí syrové bochníky a na druhém konci už vypadávají hotové chleby.

Veškeré pracovní příležitosti v Penamu najdete na www.kariera.penam.cz.

V budějovické pekárně byste ale vedle kapacitních linek našli také takzvanou malou dílnu. V ní se pro změnu pečou nejrůznější speciality od velkých pletýnek, až třeba po sýrové rohlíky. Jen o krok dál se zase smaží koblihy. Pekárna je místo, kde musí všichni táhnout za jeden provaz. Potvrzuje nám to i Pavel, který zde pracuje už od vyučení. „Když se stane nějaký průšvih, nikdo od problému neutíká. Prostě to jdeme společně vyřešit,“ vysvětluje.

V PENAMU v Českých Budějovicích právě hledají:
Kolegy a kolegyně do výroby pečiva – pokud máte zkušenosti s potravinářstvím, je to práce pro vás jak dělaná. Ale při troše snahy to jde i bez této praxe.
Expedienty – expedice je výhybka mezi výrobou a šoféry. Právě tam rádi přivítají nové kolegy
Pracovníka údržby areálu – úklid, sekání trávy, drobné opravy. Práce na cca 6 hodin denně, vhodné klidně i pro aktivního důchodce.
Brigáda v pekárně – nějaká ta koruna navíc se určitě hodí. A nejčerstvější pečivo přímo z pece k tomu.

Technologie a stroje jsou při pečení ve velkém nezbytné, ale bez spolupráce šikovných lidí by to nešlo. „Jsem rád za lidi, které tu máme. Mě osobně by nebavilo jenom sedět v kanceláři u počítače. Potřebuju být s lidmi. Třeba se i někdy pohádat, ale taky se umět navzájem pochválit. To tu máme, a proto jsem tu spokojenej,“ doplňuje vedoucí výroby. Pekárna je zkrátka organismus, ve kterém musí fungovat každá jeho část. A to jsme ani nezmínili další profese, jako jsou expedienti, údržbáři, řidiči nebo třeba pomocní dělníci.

Jako ostatní výrobní firmy i českobudějickou pekárnu trápí nedostatek zaměstnanců. Konkurence zaměstnavatelů je veliká a pekařů je dnes málo. Proto se v Českých Budějovicích nebojí přijímat kolegy, kteří nemají s potravinářstvím žádné zkušenosti. „Není se čeho bát, nováčky rádi všechno naučíme. Kdo by měl zájem, najde veškeré informace na našich webových stránkách. Stačí o sobě dát vědět, kolegyně se vám rychle ozvou a spolu už domluvíte vše potřebné,“ doplňuje David Šmída z personálního oddělení.

Veškeré pracovní příležitosti v Penamu najdete na www.kariera.penam.cz.

Máte zájem o práci v Penamu v Českých Budějovicích?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Penam, práce, pekař, pekárna, chléb, pec, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Upečte to s námi, říkají pekaři z budějického Penamu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.