Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podmínky na jihu Čech zatím příliš nepřejí růstu hub

Podmínky v Jihočeském kraji v porovnání s minulými roky zatím tolik nepřejí růstu hub. Na mnoha místech v regionu se zatím vyskytují jen minimálně. Růst hub mimo jiné ovlivňuje dostatek srážek, teplota a také síla a směr větru.

Srážky podle meteorologů v posledních týdnech předčily na některých místech dlouhodobý průměr. Na jiných místech ale zase pršelo výrazně méně. „Někde ty deště přišly ve vhodnou chvíli. Pak záleží, jestli houby nezarazí jihovýchodní vítr, za dva tři dny. Optimální podmínky musí následovat po sobě,“ uvedl mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran.

Na jihu Čech houby podle amatérského mykologa Jaroslava Malého momentálně příliš nerostou. „Například kolem Bechyně to není moc dobré,“ řekl. Ještě před dvěma týdny byla podle něj situace lepší. Malý sbírá poznatky i od jiných houbařů, a i ti evidují na jihu Čech minimální růst.

Tendence růstu hub se odvíjí nejen od momentálního počasí, ale i od toho dlouhodobého. Proto se každým rokem daří jinému spektru druhů. „Teplomilné houby letos moc nerostou,“ řekl Beran. Druhy, které se momentálně v lesích nejčastěji vyskytují, jsou čirůvky, bedly nebo helmovky. Vhodné podmínky pro růst vzácnějších odrůd nemusí přijít i několik let.

Při Jihočeském muzeu funguje mykologická poradna. Ani tam letos Beran nezaznamenal větší výskyt nějakého vzácného druhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, hobby, houby, Jihočeský, Česko, Miroslav Beran, Jihočeský kraj, Jaroslav Malý, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky na jihu Čech zatím příliš nepřejí růstu hub  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.