Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na náměstí opět zaparkuje maketa sovětského tanku. Připomene výročí srpna 1968

I v letošním roce obsadí jeden roh českobudějovického náměstí dřevěná maketa sovětského tanku T54 v reálné velikosti. Kolem něho vyrostou tři informační panely, které nabídnou kolemjdoucím několik příběhů spjatých s působením sovětských vojsk na našem území.

„Rozhodli jsme se spojit červnové 30. výročí odchodu posledního sovětského vojáka z Československa s 53. výročím srpnové invaze a propojit tyto události několika příběhy, které pokrývají časové rozmezí mezi koncem války a nástupem komunismu, až po odchod posledního sovětského vojáka z naší republiky. Výstava bude mít retro podobu plakátů, známých už z hojně diskutované pražské výstavy Nikogda ně zabuděm na místě bývalého Koněvova památníku,“ říká ředitel jihočeské pobočky Paměti národa Tomáš Trantina.

Maketa tanku a informační panely budou na místě od 19. do 31. srpna.

„Dnes si už málokdo umí představit, co znamenala přítomnost armády Varšavské smlouvy a masivní nasazení těžké techniky v československých ulicích, jak to bylo děsivé. Je třeba též připomenout, že semknutí občanů a jejich umírněný, ale zjevný odpor, zvrátil plánovaný sovětský příběh o bratrské pomoci. Málokdo řekl invazi jinak než okupace. Legendární je například zapalování letáků, které invazní vojska shazovaly na velká města helikoptérami a lidé je velmi rychle sbírali a zapalovali z nich ohníčky. Bohužel, co vojska Varšavské smlouvy nedokázala vojensky, tak zvládla s pomocí kolaborantů v dalších letech. Nevím, zda jsme si z toho vzali ponaučení, že je důležité mít ve vedení země lidi s charakterem, kteří nemyslí jen na svůj prospěch,“ dodává zástupce občanské iniciativy Společně udržme demokracii Tomáš Kuboušek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce

Štítky Paměť národa, historie, okupace, 1968, České Budějovice, Milion chvilek, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Varšavská smlouva, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Myslím, že se národ nepoučil. Premiér je udavač, který donášel STB, byl v KSČ a musel tedy vyjádřit souhlas s okupací a nyní vládne společně s komunisty. O jeho kriminálních aktivitách spojených s dotacemi nebo likvidaci konkurence prostřednictvím ministerstva financí ani nemluvím. Osobní prospěch má pro národ stále přednost. Vždyť mezi jeho voliče patří mnoho důchodců, kteří přímo okupaci zažili a nyní ho budou volit za optické zvyšování důchodů.

Čtvrtek, 12. srpna 2021, 08:46Odpovědět

Na náměstí opět zaparkuje maketa sovětského tanku. Připomene výročí srpna 1968  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.