Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pištín vás zve na oslavy, za tancem nebo na závod dračích lodí

PR článek

Malebná obec ležící nedaleko krajského města neustále potvrzuje, že titul Jihočeská vesnice roku 2017 nezískala pro nic za nic. Společenský život zde neutichá ani v letních měsících.

Již tuto sobotu, tedy 14. srpna, čeká Pištín slavnostní den, ve kterém se pojí oslava hned několika významných událostí. ,,Letos uplyne 760 let od první písemné zmínky o obci Pištín. Vzhledem k tomu, že jsme si nebyli jistí, zda budou oslavy kvůli covidové situaci vůbec probíhat, přemýšleli jsme nad alternativní variantou, jak si tuto událost společně s našimi sousedy připomenout,“ uvádí Jaroslav Havel, starosta obce Pištín.

Nakonec to byl právě on, kdo přišel s nápadem vydání v pořadí již druhé knihy o životě v obci nazvané ,,PIŠTÍN a PAŠICE léta Páně 2021“. Autor knihy, jejíž text je sestaven na základě kronik obce Pištín, Pištínských zpravodajů, obecních kalendářů a vyprávění pamětníků, je Jan Caletka. „Kniha, která rekapituluje posledních třicet let bohatého kulturního života v obci, se opravdu vyvedla a já mám upřímnou radost, že ji můžeme lidem představit a předat,“ dodává Jaroslav Havel.

Na návštěvníky, kteří se v sobotu do Pištína vydají, čeká opravdu bohatý program. Odpoledne zahájí ve 13 hodin krojovaný průvod Baráčníků, kteří si letos připomínají 85. výročí. „Obec Baráčnická má v naší obci opravdu dlouhou tradici. Jsem velmi hrdý, že její členové stále drží aktivitu tohoto spolku na vysoké úrovni,“ chválí své sousedy Havel.

Baráčníci ale nejsou jediným spolkem, jemuž je sobotní odpoledne věnováno. Pištín má velmi aktivní sbor dobrovolných hasičů. Jeho členové se pravidelně zúčastňují soutěží v požárním sportu, kde se umisťují na předních příčkách. „K životu na vesnici hasiči prostě patří. Ti naši jsou připraveni kdykoliv zasáhnout a pomoci. Navíc jsou aktivní i na poli soutěžním, kde bezvadně reprezentují celou obec. V sobotu jim tedy právem patří tzv. chvilka slávy, kdy jim pan farář pokřtí nové zásahové vozy, které byly pořízeny za přispění Generálního ředitelství HZS, Jihočeského kraje a z finančních prostředků obce,“ vysvětluje Jaroslav Havel. Během programu ve sportovně relaxačním areálu vystoupí i soubor Lišováček, k poslechu zahraje Doubravanka a pro nejmenší návštěvníky bude připraven tvořivý koutek.

Těmito aktivitami ale pištínské léto rozhodně nekončí. Pro místní i přespolní jsou připraveny akce i na zbývající prázdninové soboty. Tradiční slet baletek je naplánován na 21. srpna do sportovně rekreačního areálu v Pištíně a poslední víkend v srpnu se budou Pištínští loučit s létem v obecní části Zalužice. Při této příležitosti proběhne i závod dračích lodí.

Vše o jednotlivých akcích, aktivitách spolků a životě v této aktivní obci najdete na www.pistin.cz.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pištín, oslavy, dračí lodě, akce, kultura, slavnost, Jaroslav Havel, kniha, léto, tanec, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pištín vás zve na oslavy, za tancem nebo na závod dračích lodí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.