Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hejtman Kuba se kvůli Afghánistánu sejde s Hamáčkem ve čtvrtek

Hejtman Martin Kuba (ODS) se kvůli Afghánistánu sejde za Asociaci krajů s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) ve čtvrtek. Kuba neví o tom, že by Hamáčka někdo z hejtmanů kvůli situaci v Afghánistánu kontaktoval, řekl dnes ČTK po zasedání Asociace krajů. Hamáček v pondělí uvedl, že obdržel nabídky samospráv.

"Pan ministr mi včera (v pondělí) volal po mém zveřejnění, že mi volalo asi třicet novinářů a jediný, kdo mi nevolal, byl pan ministr. Potom se mi ozval a dohodli jsme se, že až budu mít cestu do Prahy, tak bychom se potkali. Já jedu do Prahy ve čtvrtek, myslím, že by se nám mohlo povést se potkat. Ale jsem přesvědčen, že ta situace je extrémně vyhrocená a ten výrok pana ministra považuji za velmi předčasný, protože, upřímně řečeno: kolik těch lidí je? Jsou to ženy, děti, nebo muži? Co ti lidé umí? Jakým budou teď procházet procesem? To jsou přece všechno věci, které nejsou o tom, že teď mají hejtmani něco okamžitě zařídit," řekl Kuba.

Podle něj jsou si hejtmani vědomi své odpovědnosti a na řadu věcí připraveni. Kuba by ale rád slyšel, o jaké počty lidí se jedná a kdo to je. "Teď je především úkolem vlády postarat se o to, aby lidé, kteří pracovali pro českou armádu a teď jsou tam vystaveni nebezpečí, se odsud dostali pryč. Potom je proces přijímání těch lidí, žádosti o azyl, to všechno není věc, která se týká hejtmanů. A v téhle chvíli chtít po hejtmanech výroky: kdo co budete dělat, kde je zaměstnáte, mi přijde úplně absurdně mediálně přestřelená debata," řekl Kuba.

Na dotaz uvedl, že "neslyšel" jediného hejtmana, který by potvrdil, že s Hamáčkem mluvil. "Jestli někdo, tak předpokládám, že s ním komunikoval primátor Prahy, patří do skupiny hejtmanů, ale je to primátor Prahy. A města mají úplně jiné kompetence a možnosti než kraje. Neslyšel jsem jediného hejtmana, který by mi potvrdil, že s panem ministrem Hamáčkem komunikoval," řekl Kuba.

Hamáček v pondělí řekl, že bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Nabídky samospráv už obdržel, řekl Hamáček. Nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat.

Česko slíbilo pomoc místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Opozice vládu kritizuje za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, Afghánistán, správa, vláda, diplomacie, kraje, Jihočeský, Jan Hamáček, Martin Kuba, Asociace krajů České republiky, ČSSD, ODS, Česko, Praha, Armáda České republiky, Kábul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Kuba se kvůli Afghánistánu sejde s Hamáčkem ve čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.