Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turisté nejčastěji volí dovolenou v jižních Čechách, ukazuje průzkum

Jižní Čechy jsou znovu na špici zájmu turistů. Naznačuje to průměrná obsazenost pokojů jihočeských ubytovacích zařízení na celé týdny. Ta v červenci dosáhla 72,11 procenta a byla nejvyšší v republice. Za Jihočeským krajem se podle aktuální analýzy cestovního ruchu umístily Jihomoravský a Olomoucký kraj. Nejnižší míru obsazenosti pokojů zaznamenala Praha.

„Ačkoli z těchto dat nelze predikovat, zda znamenají začátek restartu domácího cestovního ruchu, pro Jihočechy jsou nepochybně dobrou zprávou. Potvrzují dobré jméno, oblibu a důvěryhodnost našeho regionu mezi návštěvníky. To je velmi významné pro budoucnost,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Dodal, že kraj musí nadále pokračovat v efektivní a koncepční podpoře cestovního ruchu.

Podle dat Českého statistického úřadu letos navštívilo od začátku dubna do konce června jihočeský region celkem 149 884 hostů, z toho 138 497 domácích a 11 387 zahraničních. Jde o meziroční nárůst o 24,2 procenta. Z celorepublikového pohledu se jižní Čechy zařadily v této bilanci na třetí místo za Prahu a Jihomoravský kraj. Ve srovnání s druhým čtvrtletím 2019 je ovšem dosažená návštěvnost zhruba třetinová.

Ve třetím čtvrtletí loňského roku, tedy v červenci, srpnu a září, byly jižní Čechy turisticky nejnavštěvovanějším tuzemským regionem. V počtu hostů i přenocování za sebou poprvé v historii nechaly nejen všechny ostatní české kraje, ale i Prahu. Turisté strávili v létě navzdory koronavirové krizi na jihu Čech více než 2,38 milionu nocí, což bylo 4,8 procenta více, než v rekordním roce 2019. Nejvíce návštěvníků jižních Čech přijelo minulé léto z Prahy, jižní Moravy a středních Čech.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky turismus, dovolená, cestování, statistika, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Praha, Jihomoravský kraj, cestovní ruch, Olomoucký kraj, Martin Kuba, Český statistický úřad, koronavirová krize, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté nejčastěji volí dovolenou v jižních Čechách, ukazuje průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.