Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U Podolska na orlické nádrži vyhlásili hygienici zákaz koupání

U Podolska na orlické nádrži opět platí zákaz koupání. Kvalita vody se mírně zhoršila i na Lipně, nejlépe je na tom z přírodních koupališť, jež hygienici v Jihočeském kraji sledují, rybník Hejtman na Jindřichohradecku. Na Podolsku skončil zákaz minulý týden, voda je tam ale nově opět z pohledu koupání nebezpečná.

Kvalitu vody známkují hygienici od jedničky po pětku jako ve škole. Stupeň pět znamená zákaz koupání,a ten ode dneška platí u Podolska. „K devatenáctému srpnu opět vyhlašujeme dočasný zákaz koupání v lokalitě Podolsko. Voda zde je nebezpečná ke koupání a podle aktuálního rozboru neodpovídá hygienickým požadavkům. Opět zde byly velmi významně překročeny limitní hodnoty třetího stupně pro sinice, chlorofyl a vodní květ, je i snížená průhlednost. Hrozí akutní poškození zdraví," uvedla uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Zákaz na Podolsku před tím platil od 29. července do 12. srpna.

Voda u autokempu Radava, který je rovněž u orlické přehrady, má zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých lidí by se podle hygieniků mohly vyskytnout zdravotní potíže.

Mírně se zhoršila i jakost vody na Lipně. Všechny tři sledované lokality - voda u pláží v Černé v Pošumaví, Horní Plané i Lipně nad Vltavou - dostaly trojku, která představuje zhoršenou jakost vody, stejně jako u autokempu Radava. Nejlépe je na tom rybník Hejtman, kde je podle aktuálních rozborů voda vhodná ke koupání, jen s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KHS Jihlava

Štítky Jihočeský kraj, voda, kvalita vody, hygiena, Podolsko, koupání, Vodní nádrž Lipno, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce), okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Podolsk, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na orlické nádrži vyhlásili hygienici zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.