Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na dobrou kávu? Základem je čistá voda, kvalitní zrna a správně udržovaný kávovar, říkají majitelé Espressoservis

PR článek

Prodejem, pronájmem a servisování automatických kávovarů se věnují už téměř patnáct let. Za tu dobu jim dílnou prošly tisíce strojů a klientům dodali stovky tun kávy. Manžele Boušovi spojuje s kávou rodinný, osobní i profesní život. Proto jsou rádi za každou rozumnou kávovou osvětu. 

Vše začalo po dovolené v Itálii, kde Viktor Bouša poprvé zjistil, jak chutná opravdová káva a rozhodl se prorazit “italskou cestu” i ve své domovině. „U nás se celé dekády pil turek. Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a zejména starší generace si těžko zvykají na cokoliv nového,” popisuje Bouša.

Konec turka v Čechách

V posledních letech však podle něj došlo k obrovskému posunu. „Na druhou stranu, když už si na něco zvykneme, držíme se toho. Spousta lidí přešla z turka na espresso a nedá na něj dopustit,” říká Bouše, zatímco usrkává z malého espresso šálku.

„Piju jen ristretto a vždy s vodou,” odpovídá na otázku, jaký je jeho preferovaný způsob podávání kávy. “Dnes vypiju zhruba šest denně. Dříve jsem jich za den i zvládl dvacet,” dodává. „To rozhodně nebylo ideální. Na druhou stranu, poctivý turek odpovídá zhruba deseti espressům,” upřesňuje.

Jen vstanu a jste v tom za tisíc

„Byli jsme v první řadě parta kamarádů, co spolu chtěla podnikat,” popisuje kořeny společnosti Espressoservis. O servis samotný však ještě zdaleka nešlo. „Původně jsme kávu pouze dováželi a prodávali,” vypráví Bouša. „Když měl někdo problém s kávovarem, pomohli jsme mu tak, že jsme kávovar naložili odvezli do servisu,” říká.

Při jedné z takových návštěv servisu se však stal incident, který později obrátil Boušův profesní život naruby. Servisů bylo prý tehdy velmi málo a těch opravdu dobrých ještě méně. „Podle toho se také chovali k zákazníkům,” dodává.

Vše podle něj vyvrcholilo ve chvíli, kdy jednou přivezl kávovar do servisu a mechanikovi  popsal, co je s ním špatně. „Ten muž mě nejdříve poslal do patřičných končin, nakonec mi oznámil: dobrá, ale jak vstanu a vezmu do ruky šroubovák, už jste v tom za tisíc,” vypráví Bouša, pro kterého byla nerudnost mechanika poslední kapkou. „Než jednat s takovými lidmi, naučím se to raději sám,” řekl si.

Z jedné velké kanceláře je najednou dvacet malých

Jako vystudovaný automechanik a strojař přišel technologii kávovarů poměrně snadno na kloub a vzhledem k tomu, že kvalitních servisů bylo v Česku nedostatek, jeho podnikání dostalo poměrně rychle nový spád. „Naším polem působnosti byly původně především jižní Čechy. Později se k nim přidal i Plzeňský kraj a pak Praha. Dnes už fungujeme v celé České republice,” přidává se do vyprávění Radka Boušová.

Vedle dovozu kávy a servisu kávovarů nabízí Espressoservis také jejich prodej či pronájem. Před koronavirem tvořily většinu zákazníků restaurace a kanceláře, vládní opatření a domácí režim však zcela zamíchal kartami. „Dříve jsme dodávali dvacet kilo kávy do jedné kanceláře. Dnes kilo kávy do dvaceti domácností,” glosuje Boušová.

Základní péče ušetří starosti i peníze

Zavřené kavárny a kanceláře, kde se mohli zaměstnanci spolehnout na pravidelný přísun své milované kávy, vedla podle Bouši spoustu lidí k tomu, že si domů pořídili automatický kávovar. „Na tom není nic špatného. I za rozumné peníze lze pořídit velmi slušný kávovar,” říká. „Je však opravdu velmi důležité se ke kávovaru správně chovat,” dodává. 

Základní rada je prý úplně jednoduchá: přečíst si návod k použití. „Pokud člověk dodržuje vše, co je napsáno v návodu, může si z kávovaru v klidu vychovat tisíce, někdy desetitisíce káv, aniž by investoval velké částky do jeho servisu nebo oprav,” je přesvědčen Bouša.

Tři pilíře dobré kávy

Cesta, jak si zajistit dobrou kávu, je podle něj jednoduchá. Základem úspěchu jsou tři faktory: čistá voda, kvalitní káva a správná údržba kávovaru.  Co se týče kvality vody, na pozoru by měli být zejména lidé, kteří berou vodu ze studny. „V takovém případě je rozhodně na místě udělat rozbor vody. Zjistit její tvrdost, jaké obsahuje minerály a jestli se v ní nenachází jiné škodliviny. Podle výsledků pak zvolit správný filtr a filtrační patrony do kávovaru,” vysvětluje Bouša. 

Odvápnění je podle něj velmi důležité, jelikož jde o jednu z nejčastějších příčin závady kávovaru. „Zanesený kávovar přestane v lepším případě fungovat, v horším může nadělat neplechu na celém elektrickém obvodu a dalších připojených spotřebičích,” dodává Bouša. Vzpomíná přitom na zákazníka, jemuž způsobil zanedbaný kávovar v kombinaci s nedostatečným bezpečnostním ošetřením elektřiny v domě škodu za několik set tisíc.

Druhým pilířem je kvalitní káva. Vedle chuti samotné je důležitý hlavně správný stupeň pražení a mletí. „Každý má rád jinou kávu a nemusí nutně znamenat, že čím je dražší, tím chuťově v úvozovkách lepší,” říká Bouša. „Na druhou stranu při ceně například sto korun za kilo nic dobrého nedostanete,” doplňuje Radka Boušová. Podle ní začíná obecně hranice kvalitní kávy zhruba u tři sta padesáti korun za kilo.

Poslední faktor pak závisí hlavně na přístupu majitele ke kávovaru. „Dobrou kávu můžete dostat ze stroje za pět tisíc, když s ním máte péči. Na druhou stranu, dlouhodobým zanedbáváním můžete snadno zničit kávovar za sto a více tisíc,” shodují se manželé.

Stačí se zeptat

Dopřát si kvalitní espresso doma nebo v práci tak nemusí být nijak technologicky složitou či ekonomicky exkluzivní záležitostí. Cena za kávovar může začínat už v jednotkách tisíc a životnost má při dobrém zacházení opravdu dlouhou. 

„V tuto chvíli se nám začínají dostávat do rukou kávovary vyrobené v roce 2007 nebo 2008. Životnost kávovarů může být opravdu dlouhá a dobrým zacházením ji lze až ztrojnásobit,” přesvědčují majitelé.

Espressoservis v tomto ohledu  funguje i jako poradna. „K zákazníkům přistupujeme individuálně, sedneme si, popovídáme o tom, pro kolik lidí a k jakým účelům má kávovar sloužit a podle toho vybereme ten správný,” popisují manželé. „A k tomu si spolu dáme dobrou kávu, ať víme, na co se můžeme každý den těšit,” uzavírají s úsměvem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky espressoservis, české budějovice, kávovary, káva, servis, mlýnky, espresso, údržba, kávovar, restaurace, Česko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na dobrou kávu? Základem je čistá voda, kvalitní zrna a správně udržovaný kávovar, říkají majitelé Espressoservis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.