Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj zřídí virtuální trh lokálních potravin pro školy

Jihočeský kraj zřídí na podzim virtuální tržiště, kde budou jihočeští potravináři a zemědělci nabízet výrobky středním školám. Kraj zřizuje asi 120 středních škol, do nichž chodí téměř 19 tisíc dětí. Časem by se mohly zapojit i základní a mateřské školy, sociální ústavy nebo nemocnice.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že projekt by potom mohly převzít všechny kraje. Pirátská strana dnes upozornila na to, že je důležité, aby z tržiště neměli prospěch jen někteří velkovýrobci.

„Naše babičky a maminky chodily dříve na trhy, tam bylo to nejčerstvější, co se dalo koupit. A protože teď už fungují virtuální trhy, tak chceme takový vytvořit. Umožnit všem malým výrobcům, aby tam mohli svoji produkci nabídnout do nějaké blízké školy a aby si je školy mohly přímo koupit. Jde nám o to, abychom právě na stoly našich jihočeských dětí dostávali to nejkvalitnější a nejčerstvější, co v Jihočeském kraji vzniká," řekl na českobudějovické výstavě Země živitelka jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Kraj finančně odmění pět škol, které budou mít největší procento jihočeských potravin.

Zemědělci a potravináři mají velké problémy uplatnit se i na regionálním trhu, zároveň se do ČR vozí zboží mnohdy podprůměrné kvality, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Na dotaz ČTK uvedla, že do tržiště by se mohly zapojit desítky výrobců. Podle Kuby se do jihočeských škol dostávají potraviny, které často putují přes "půl světa" a jsou dotované, aby se převezly daleko. „Přitom u nás máme strašnou spoustu skvělých produktů, kdy se ti malí producenti někdy nedokážou prosadit proti silným řetězcům," řekl hejtman.

Krajský plán podpořil i Babiš. „Iniciativa pana hejtmana Kuby je skvělá, já jim držím palce. Doufám, že uspějou, a potom by to mohly převzít všechny kraje. My bychom měli přesvědčit naše občany, že je důležité, aby kupovali české potraviny, tím podpoříme sami sebe. Bohužel jsme od revoluce nešli tím směrem, říkali jsme: všechno dovezeme, a to byla chyba. Ale ještě je stále šance to napravit," řekl premiér.

Piráti dnes uvedli, že chybí informace, jaké jihočeské podniky kraj podpoří. „Bude to otázka pečlivého nastavení detailů, aby z projektu nakonec neprofitovalo především několik místních velkoproducentů zemědělských výrobků, drůbeže nebo ryb. Proto jsme jednali s vedením kraje, aby systém propagoval například produkty ekologického zemědělství. Jídelny rozhodně nemohou hned začít vařit pouze z biopotravin, ale ze studií z jiných krajů vyplývá, že jejich určitý podíl je reálné uplatnit i bez citelného navýšení ceny," uvedl v tiskové zprávě krajský zastupitel Pirátů Dan Leština.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zemědělství, potraviny, správa, školy, Země živitelka, výstavnictví, České Budějovice, 2.VERZE, AUDIO, FOTO, Jihočeský kraj, jídlo, Andrej Babiš, Martin Kuba, Česká pirátská strana, ANO 2011, ODS, Agrární komora České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zřídí virtuální trh lokálních potravin pro školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.