Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Aktivisté dnes blokovali zhruba tři hodiny vstup do jatek v Mirovicích

, aktualizováno 31. srpna 2021, 13:06

Zhruba tři hodiny dnes blokovaly dvě desítky aktivistů jatka v Mirovicích na Písecku. Aktivisté uvedli, že tak chtějí upozornit na nevhodné podmínky pro zvířata ve velkochovech a násilné usmrcování zvířat. Před 11:00 policie odpoutala protestující z řetězů, kterými se k sobě navzájem připoutali, a převezla je k dalším na stanici do nedalekých Čimelic. Koncern Agrofert, jemuž jatka v Mirovicích patří, se ohradil proti tomu, že by týral zvířata.

Aktivisté, kteří se hlásí k hnutí za osvobození zvířat, chtěli dnes pomoci k záchraně 15 zvířat a zajistit jim bezpečné domovy. Uvedli, že tím hodlají tuto drůbež zachránit před násilnou smrtí a "poskytnout jí doživotní bezpečí a svobodu." Dalším cílem je upozornit na osudy zvířat. Areál v Mirovicích zablokovali tím, že si sedli do vjezdu a spojili se řetězem. Další účastníci akce stáli kolem připoutaných aktivistů a drželi transparenty s nápisy "Život patří tomu, kdo jej žije“ nebo "Přišli jsme zachránit 15 z nich“.

Policie protestující několikrát vyzvala, aby opustili prostor. Když aktivisté nereagovali, odpoutala je od řetězů. Na místě dnes zasahovali policisté z pořádkových jednotek i zásahové jednotky. Písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová řekla, že zákrok se obešel bez zranění.

Roční porážka v mirovickém provozu, v němž pracuje 270 lidí, je čtyři miliony kachen. Zlatých kuřat, která se chovají 49 dní, porazí za rok 1,5 milionu, klasických kuřat přes dva miliony. Firma má 35 dodavatelů z ČR.

"Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že bychom týrali zvířata. Naše porážky patří ke špičkovým moderním provozům, kde se zvířata poráží humánním způsobem. Dodržujeme takzvaný Animal Welfare, tedy dbáme o maximální pohodu zvířat. Jsme lokální firma, nevozíme živá zvířata přes půl Evropy. Jsme pod stálou státní veterinární kontrolou a dodržujeme veškeré zákony a předpisy. Pokud každý Čech (podle dat statistiků) zkonzumuje desítky kilogramů masa ročně, někdo toto maso musí průmyslově vyrobit, nebo se k nám musí dovézt odněkud ze zahraničí," uvedl dnes mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

V mirovickém podniku je stálý veterinární dozor. Jihočeská veterinární správa tam má trvale dva veterináře a pět techniků. "Ten provoz, co se týče porážky a manipulace se zvířaty, patří mezi špičkové," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zewlakk Vrabec

Štítky ČR, příroda, chov, protest, Mirovice, Agrofert, okres Písek, Čimelice, Karel Hanzelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ PROTO STB andrej BUREŠ babiš nechce do vězení .

Úterý, 31. srpna 2021, 19:04Odpovědět

Zdeněk Michálek

V KFC mají dnes zavíračku??

Úterý, 31. srpna 2021, 12:27Odpovědět

Aktivisté dnes blokovali zhruba tři hodiny vstup do jatek v Mirovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.